Slovacia şi-a inaugurat o reprezentanţă diplomatică permanentă la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delegaţia Republicii Slovacia la Chişinău FOTO: Ministerul de Externe
Delegaţia Republicii Slovacia la Chişinău FOTO: Ministerul de Externe

Ambasada Slovaciei va avea sediul pe strada Şciusev, 101 din Capitală, într-o clădire istorică şi va oferi, deocamdată, servicii consulare doar pentru cetăţenii slovaci. Moldovenii vor continua să solicite şi să primească vize la Centrul Comun de Vize din incinta Ambasadei Ungariei la Chişinău.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, prezentă la inaugurare, a declarat că evenimentul este organizat la împlinirea a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice moldo-slovace.


„Încă o ţară europeană a decis să-şi deschidă o reprezentanţă diplomatică permanentă în Republica Moldova. De azi înainte, poporul slovac se află nu doar în inima continentului european, dar şi în inima capitalei şi poporului moldovenesc”, a spus Natalia Gherman.

Ministrul de externe al Slovaciei, Miroslav Lajčák, a menţionat că Republica Moldova a depus eforturi mari pentru semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu Uniunea Europeană, iar Slovacia este gata să o susţină în apropierea de UE.

Deocamdată, Republica Slovacă nu a numit un ambasador la Chişinău. Potrivit consulului onorific, Iurie Popovici, cetăţenii moldoveni pot solicita servicii consulare  la ambasadă în cazul în care întâlnesc unele probleme pe care nu le pot rezolva la Centrul Comun de Vize.

„Ambasada va opta pentru dezvoltarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Slovacia, solicitarea şi finanţarea proiectelor de dezvoltare în diferite domenii”, a spus consulul.

Anual, în jur de 40 de cetăţeni ai Republicii Moldova solicită vize pentru Republica Slovacă.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite