Republica Moldova aşteaptă o nouă coaliţie de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii pro-europeni de la Chişinău: liberalul Mihai Ghimpu, liberal-democratul Vlad FIlat şi democratul Marian Lupu.
Liderii pro-europeni de la Chişinău: liberalul Mihai Ghimpu, liberal-democratul Vlad FIlat şi democratul Marian Lupu.

Deşi au trecut şase săptămâni de la alegerile parlamentare, cele trei partide care s-au angajat să formeze coaliţia de guvernare nu anunţă niciun progres în direcţia semnării unui acord de colaborare.

După prima şedinţă a Parlamentului, care a avut loc pe 29 decembrie, preşedintele de onoare al PD-ului, Dumitru Diacov, a declarat că la următoarea şedinţă în plen, care va avea loc pe 12 sau 13 ianuarie, se va anunţa constituirea majorităţii parlamentare şi se vor alege funcţiile de conducere ale Legislativului. Cu toate acestea, nu există nicio premisă că astăzi sau mâine se va convoca Legislativul.

Munteanu: „Constituţia nu spune când”

Valeriu Munteanu, unul dintre negociatorii din partea PL, nu cunoaşte dacă pe 12-13 ianuarie va avea loc şedinţa preconizată a Parlamentului. Respectiv, Legislativul va rămâne fără funcţiile de conducere - spicherul, vicespicherii şi membrii Biroului permanent. Acest lucru depinde de stadiul negocierilor de formare a coaliţiei de guvernare şi de capacitatea acesteia de a alege organele în stat. Liberalul vorbeşte despre faptul că viitoarea coaliţie trebuie să aibă la bază principii durabile unde ar prima reformele. „Noi, liberalii, am spus şi reiterăm că lipsa de reforme sau stângăcia în promovarea unor reforme a costat Republica Moldova şi acest lucru este ilustrat în rezultatul alegerilor. Pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple şi pentru ca să fim siguri că Republica Moldova merge acolo unde s-a pornit, avem nevoie ca reformele să fie realizate”, a declarat Munteanu.

Valeriu Munteanu spune că nu există nicio garanţie că până pe 12-13 ianuarie va fi semnat un acord de coaliţie. Nu este cert nici faptul că Parlamentul se va întruni în aceste zile, pentru că nu există niciun „reper constituţional”, în acest sens.

Sergiu Sârbu speră

Sergiu Sârbu, negociator din partea PD a declarat că şedinţa Parlamentului va avea loc atunci când negocierile se vor finaliza pozitiv. „Practic, discuţiile au loc în fiecare zi şi în diferite formate: la nivel de lideri, la nivel de grupuri de negociatori. Mâine-poimâine vom face publice mai multe detalii dacă vom avea anumite rezultate”. Democratul nu spune cu certitudine dacă spre finele săptămânii se va forma o coaliţie de guvernare, dar şi-a exprimat speranţa că aşa va fi. „Liderii au anunţat că ar fi foarte bine să avem o şedinţă de Parlament la finele acestei săptămâni. Sperăm că în cinci-şase zile să avem un prim rezultat pozitiv”.

Diacov: „De ce PD să aibă şi spicher, şi preşedinte?”

Secretomania în jurul negocierilor şi nesemnarea acordului de coaliţie ne dă de înţeles că procesul de negocieri stagnează. Una dintre cauze ar putea fi lipsa de consens în ceea ce priveşte împărţirea funcţiilor în stat. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că trei lideri ai PLDM, PD şi PL s-au întâlnit de patru ori. „Una-două, se învârt în jurul preşedintelui. Că preşedintele e în funcţie, dar ce, noi vrem acum să-l împărţim pe preşedinte? Conform regulilor, când îţi asumi actul guvernării, aceasta înseamnă şi pârghii. Pârghii înseamnă funcţii. De ce PD să aibă şi spicher, şi preşedinte?”, s-a întrebat Ghimpu.

Dumitru Diacov a declarat pentru acelaşi post de radio că partajarea funcţiei de şef al statului nu este o prioritate acum. „Ideea noastră e să lăsăm în pace funcţia de preşedinte şi să ne ocupăm cu coaliţia de guvernare şi instalarea Executivului”, a declarat Diacov.

Sunt mai multe „variante”

Anterior, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, declara că PLDM şi PD fac orice pentru a demonstra că PL este punctul slab în procesul de negocieri, pentru a nu crea o coaliţie cu liberalii. Democraţii nu comentează acuzaţiile. „Asta poate să dăuneze procesului. Ar trebui să ne concentrăm asupra lucrurilor serioase şi nu asupra zvonurilor şi bârfelor. Fiecare partid are o doctrină, o ideologie, un program electoral. Durează până se ajunge la compromis”, a comentat Sergiu Sârbu.

Dumitru Diacov a mai spus că funcţiile în stat trebuie partajate partidelor proporţional cu numărul de mandate în Parlament. Astfel, PLDM-ului i-ar reveni funcţia de prim-ministru, PD-ului - funcţia de spicher, iar PL-ului, respectiv, cea de şef al statului. „Nu am decis chestia asta. Aceasta este o variantă. Dar sunt multe variante care se discută. Rămâne să decidem”, a precizat Sârbu pentru Adevărul Moldova.

Împărţeală europeană

Partidul Liberal a propus ca împărţirea funcţiilor să se facă după o formulă „europeană”, potrivit căreia partidul din coaliţie, care a acumulat cele mai multe voturi, să opteze pentru primul portofoliu, partidul de pe locul doi - pentru al doilea şi aşa în continuare, până la epuizarea tuturor funcţiilor supuse împărţirii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite