Presa rusă: Preţul gazului rusesc pentru Moldova ar putea creşte la 500-600 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom conducta

Preţul gazului rusesc pentru Republica Moldova, în baza noului contract cu Gazprom, ar putea creşte la 500-600 de dolari pentru 1000 de metri cubi. Informaţia a fost oferită pentru TASS de o sursă apropiată negocierilor. Noul contract prevede şi plata datoriei istorice pentru gazele livrate Republicii Moldova în anii precedenţi, transmite IPN.

Sursa citată a precizat că, din 2021, în perioada caldă a anului preţul gazului se calculează pe baza valorii de piaţă, atunci când cererea scade odată cu costul gazului. Iar în perioada rece a anului, preţul este legat de situaţia pe piaţa de motorină şi păcură, fapt care a permis ţării să economisească semnificativ. Dacă anterior schema se aplica pentru întreaga cantitate de gaze, în noile condiţii, în primul şi în al patrulea trimestru al anului, Moldova va cumpăra 70% din volumele de gaze la preţul legat de preţul petrolului, iar restul – la valoarea de piaţă. În al doilea şi al treilea trimestru, preţul pentru 30% din volumele de gaze va fi legat de preţul petrolului, iar restul – de preţurile de piaţă.

Sursa mai relatează că Moldova, în baza noului contract cu Gazprom, care a fost încheiat pentru o perioadă de cinci ani, s-a angajat să plătească datoria istorică pentru gazele livrate în ultimii ani. Datoria, inclusiv taxa de penalizare, se ridică la  700 de milioane de dolari, iar Republica Moldova a insistat asupra unui audit a acestei datorii.

Potrivit celor raportate anterior de reprezentantul oficial al Gazpromului, Serghei Kuprianov, datoria este de 433 de milioane de dolari. Însă, ţinând cont de întârzierea plăţilor, suma se ridică la 709 milioane de dolari.

Aseară, 29 octombrie, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a scris pe pagina sa de Facebook că la Sankt Petersburg s-au încheiat negocierile între delegaţia Republicii Moldova şi Gazprom. Părţile au ajuns la un acord principial privind formula de preţ, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz şi necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare. În baza înţelegerii, urmează să fie prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom şi Moldovagaz, utilizând formula de preţ propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie. În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferenţa de volum a fost achiziţionată în această perioadă de pe piaţa spot, prin intermediul companiei Energocom, la preţuri de piaţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite