Plahotniuc: Moldova şi-a îmbunătăţit ratingul internaţional. E un semnal foarte pozitiv, dar probabil neplăcut pentru populiştii din aşa-zisa opoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pdm.md
FOTO pdm.md

Agenţia internaţională de evaluare financiară Moody’s a schimbat vineri, 13 ianuarie, ratingul Moldovei de la negativ la stabil. Motiv pentru care premierul Filip şi preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, au lăudat pe paginile lor de Facebook rezultatele guvernării.

De remarcat că Moodys a stabilit că ratingul Moldovei, deşi este pozitiv, pe scara de evaluare a siatuaţiei financiare rămâne la categoria B3. Asta înseamnă că obligaţiunile faţă de creditori sunt speculative şi sunt subiect de risc creditar înalt. Acest rating reprezintă un indicator pentru eventualii investitori.

Unul dintre motivele principale care a determinat compania Moodys să schimbe ratingul Moldovei de la negativ la pozitiv se datorează riscului redus de finanţare guvernamentală ca urmare a semnării unui acord de finanţare din Chişinău şi FMI, şi adoptarea noului cadru de reglementare bancară. 

Plahotniuc susţine că noul rating Moodys „este un semnal foarte pozitiv pentru Moldova, dar probabil neplăcut pentru populiştii şi manipulatorii din aşa-zisa opoziţie, cei care au criticat reformele începute de Guvern anul trecut şi au încercat să blocheze semnarea acordului cu FMI”.

Liderul PDM se arată optimist în ceea ce ţine de atragerea investiţilor şi promite că în continuare guvernarea va promovare reforme, chiar dacă unele sunt nepopulare.

„Acum potenţialii investitori din afară au un indicator clar că ţara noastră înregistrează o dinamică ascendentă şi poate oferi garanţii sigure pentru cele mai diverse şi de amploare proiecte economice. Vom continua să guvernăm prin rezultate concrete, nu prin declaraţii şi acţiuni de PR. Vom continua reformele, chiar dacă unele nu sunt prea populare, la capătul lor este însă rezultatul aşteptat de toată lumea, creşterea bunăstării oamenilor”, a declarat Vlad Plahotniuc.

De partea cealaltă, colegul său de partid, prim-ministrul Pavel Filip de asemenerea se arată încântat de noul rating celor de la Moodys.

„Specialiştii în economie, mai ales, ştiu cât de importantă şi de îmbucurătoare este o asemenea veste pentru ţara noastră. Ea este rezultatul direct al eforturilor pe care şi noi la Guvern, şi colegii de la Parlament, şi toţi cetăţenii moldoveni le-au făcut să depăşim o criză economică şi una politică dificile. Este rezultatul îndeplinirii, în 2016, a unei Foi de parcurs cu UE, a demarării unor reforme importante şi a semnării acordurilor cu FMI şi Banca Mondială. E un semnal încurajator pentru 2017”, a afirmat Filip.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite