Ministrul de Externe îl critică pe Stoianoglo pentru că a dezvăluit că Viorel Morari îi oferea informaţii lui Michalko: „Un act regretabil şi foarte periculos”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Popescu, ministru de Externe
Nicu Popescu, ministru de Externe

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a venit cu o reacţie după ce procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a făcut publice înregistrări telefonice ce ar demonstra că fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, pe vremea când încă era în funcţie ar fi oferit ilegal informaţii ambasadorului UE la Chişinău, Peter Michalko.

„În legătură cu declaraţiile publice inacceptabile ale actualului Procuror General şi implicarea numelui unui înalt demnitar al Uniunii Europene drept justificare a unor răfuieli politice personale şi interne este un act regretabil şi foarte periculos în relaţia cu partenerii noştri externi”, a scris Nicu Popescu pe Facebook.

Potrivit ministrului, procesele de investigaţie urmează să ţină cont cu stricteţe de prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice şi să evite orice fel de acţiuni care periclitează integritatea comunicării diplomatice sau care ar prejudicia statutul personalului diplomatic acreditat în Republica Moldova.

„Condamn categoric acestă atitudine, fiind bine cunoscut faptul că reforma justiţiei şi stârpirea corupţiei face parte din angajamentele noastre solicitate de cetăţeni şi care se află constant pe ordinea zilei în dialogul cu UE”, a mai spus Popescu.

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a adus o serie de acuzaţii actualei guvernări luni, 4 octombrie, într-o conferinţă de presă. Potrivit lui, Partidul Acţiune şi Solidaritate a pus la cale discreditarea sa, prin care urmăreşte demiterea lui din funcţia de şef al Procuraturii.

Alexandru Stoianoglo a prezentat probe care arată că fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, are legături cu Maia Sandu şi Partidul Acţiune şi Solidaritate. În acest sens, Stoianoglo a făcut public mai multe înregistrări telefonice, care au fost realizate cu suportul experţilor EUROPOL şi care indică faptul că „Morari s-a aflat într-o comunicare strânsă cu reprezentanţii puterii”.

În plus, Stoianoglo susţine că Morari s-a aflat în legături strânse şi cu fostul ambasadorul al UE în Moldova, Peter Michalko, căruia i-a oferit ilegal informaţii din cadrul Procuraturii, în schimb, oficialul european i-ar fi oferit sprijin public lui Morari şi i-a asigurat prezenţă în mass-media.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite