UPDATE Deputaţii PLR solicită Legislativului retragerea Moldovei din Comunitatea Statelor Independente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Liberal Reformator a înregistrat la Parlament un proiect de hotărâre privind ieşirea Republicii Moldova din componenţa Comunităţii Statelor Independente (CSI).

UPDATE, ora 17.39: Partidul Liberal Reformator a înregistrat astăzi un proiect de lege care prevede retragerea Rebublicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Iniţiativa legislativă semnată de membrii fracţiunii prevede denunţarea acordului de constituire a CSI. 

Anterior deputatul liberal Valeriu Munteanu a înaintat un proiect de hotărâre în acest sens. În demers se menţionează că Moldova va denunţa Acordul de constituire a Comunităţii Statelor Independente deoarece principiile care au stat la baza constituirii acesteia –  respectarea suveranităţii naţionale, egalitatea în drepturi şi neamestecul în treburile interne, renunţarea la aplicarea forţei – au fost încălcate de către una din părţile semnatare.

PL subliniază că nu toate fostele state membre ale URSS au aderat la CSI, o parte au ales din start integrarea în comunitatea europeană (Estonia, Letonia, Lituania), altele au părăsit rândul membrilor ca urmare a agresiunii armate din partea unui membru-fondator (Georgia a părăsit CSI în 2008). 

Autorii fac referire la evenimentele din Ucraina şi spun că „una din Înaltele Părţi Contractante a ocupat o parte a teritoriului suveran a altei Părţi şi, ulterior, l-a anexat, iar celelalte state-membre ale acordului au fost apatice, au demonstrat ineficienţa şi inutilitatea acestui acord”.

În nota informativă scrie că, având în vedere insistenţa Federaţiei Ruse de a nu respecta prevederile actelor internaţionale la care este parte şi ţinând cont de aspiraţiile Republicii Moldova de integrare în spaţiul Uniunii Europene, se consideră oportună denunţarea Acordului de constituire a CSI. Liberalii adaugă că relaţiile economice reciproc avantajoase vor fi promovate şi mai departe prin continuarea acordurilor independente de calitatea de membru al CSI, cât şi prin semnarea unor noi tratate bilaterale.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite