Iulian Fota: Republica Moldova riscă izolarea internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Republica Moldova riscă să fie izolată internaţional din cauza politicii guvernării de la Chişinău. Declaraţia a fost făcută de directorul Colegiului Naţional de Informaţii din România, Iulian Fota, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Republica Moldova a ajuns la limita când ar putea fi izolată internaţional. Eu văd în cei din Occident o dezamăgire. Oficialii de acolo îşi pun întrebarea de ce după atâţia ani de susţinere, inclusiv financiară, lucrurile nu se schimbă, Moldova nu se modernizează, dar devine tot mai săracă. Cred că este vorba de lipsa de dragoste faţă de oameni, de compasiune faţă de semeni, când pe cei de la guvernare nu-i interesează decât averile lor”, a spus Fota.

Potrivit lui Fota, Republica Moldova s-a dezlipit de triunghiul pe care îl forma împreună cu Georgia şi Ucraina, care au avansat cu mult pe calea integrării europene, în pofida faptului că au fost marcate de războaie: „Georgia şi-a identificat de mult calea, iar mai apoi şi Ucraina. Moldova s-a rupt de Georgia şi Ucraina”.

Iulian Fota a mai declarat că Republica Moldova nu va putea supravieţui fără finanţarea din partea Occidentului. „Republica Moldova nu este un stat viabil şi trăieşte din donaţiile pe care le dăm noi, românii, şi UE. Rusia nu are bani ca să susţină Republica Moldova”, a declarat Fota.

Igor Munteanu, directorul IDIS „Viitorul”, a subliniat în cadrul emisiunii că UE ar putea să suspende susţinerea financiară pe care i-a promis-o Republicii Moldova, deoarece Comisia Europeană ar putea ceda presiunilor făcute de către două din cele mai mari partide din Parlamentul European. 

„În 2015, UE a suspendat susţinerea financiară a Republicii Moldova din cauza furtului din sistemul bancar. Banii nu au fost recuperaţi şi nici nu au fost identificaţi beneficiarii. Republica Moldova nu şi-a îndeplinit sarcinile puse în Acordul de Asociere cu UE. Chişinăul a prezentat un raport, dar există o prăpastie din felul cum înţeleg guvernanţii noştri şi cei de la Bruxelles acest lucru”, a precizat Munteanu. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite