Igor Dodon: Statul nu poate să vină cu suport pentru Biserică din banii publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitropolitul Vladimir si Igor Dodon

Autorităţile au recomandat mitropoliei ca slujbele din noaptea învierii în bisericile din ţară să aibă loc fără enoriaşi. Delegaţia care va zbura la Ierusalim pentru a aduce focul haric nu va coborî din avion, focul va fi adus la aeroport de către un angajat al Ambasadei.

Statul nu va aloca bani din bugetul de stat pentru a acorda ajutor Mitropoliei. Informaţiile au fost difuzate de către şeful statului Igor Dodon în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4, notează IPN.

„Recomandările noastre sunt ca slujbele să aibă loc fără enoriaşi, aceasta este recomandarea pentru toate bisericile din Republica Moldova. În ceea ce ţine de sfinţit produsele, recomandare este să nu să se admită sfinţitul în biserică sau curtea bisericii. În mai multe localităţi oamenii vor ieşi la poartă şi preoţii vor sfinţi”, a declarat Igor Dodon.

Întrebat ce măsuri vor fi întreprinse în cazul în care preoţii nu vor respecta recomandările autorităţilor, Igor Dodon spune că „încă nu e clar unde sunt riscurile mai mari, în magazin sau în biserică”.

„Noi nu trebuie să ne legăm de preoţi. Ei au primit mesajul, noi am discutat cu ei, avem deschidere practic din partea tuturor. Noi prea tare ne-am legat de biserică, care stă cu un om, doi în biserică şi facem din asta discuţii publice. Haide-ţi să lăsăm biserica în pace”, a îndemnat preşedintele.

Igor Dodon a vorbit şi despre delegaţia care urmează să aducă focul haric în Moldova. Oficialul precizează că niciun membru al delegaţiei nu va coborî din avion.

„Eu nu mă duc la Ierusalim. Delegaţia zboară cu avionul în Israel, nu iese nimeni din avion, delegaţia stă în avion, se duce cineva de la Ambasadă care-i pe loc, ia focul haric, îl transmite în avion şi avionul decolează. Aceasta va fi procedura pentru toate delegaţiile”, a precizat Igor Dodon.

Cât despre acoperirea cheltuielilor, şeful statului precizează că nu sunt bani publici. „Nu pot fi alocaţi bani pentru aceste scopuri. Este vorba de agenţi economici care au decis să vină cu un sport în acest sens”.

Referitor la informaţiile din spaţiul public potrivit căror Mitropolia ar fi cerut suport financiar statului, Igor Dodon spune că acestea sunt false.

„Nu poate statul să acopere astfel de cheltuieli. La noi biserica este separată de stat. Bugetul de stat, statul Republica Moldova nu poate din banii publici să vină cu suport pentru Biserică. Evident că ei sunt în situaţia în care sunt, agenţii economici, enoriaşii pot să-i ajute, nu statul”, a menţionat Igor Dodon.

https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-statul-nu-poate-sa-vina-cu-suport-7965_1072894.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite