Guvernul a aprobat limitarea imunităţii parlamentare a deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabinetul de Miniştri, în cadrul unei şedinţei a Legislativului
Cabinetul de Miniştri, în cadrul unei şedinţei a Legislativului

Guvernul a aprobat avizul la proiectul de lege privind modificarea articolului 70 din Constituţie referitor la imunitatea deputaţilor.

Astfel, ancheta penală împotriva parlamentarilor va putea fi efectuată fără încunviinţarea prealabilă a Legislativului.

Din articolul 70 se va exclude cuvântul „imunităţi” şi totodată se va renunţa la aliniatul 3, care prevede că „deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”.

Totodată, articolul 71 din Constituţie – „Independenţa opiniilor” urmează a fi completat cu sintagma: „deputatul să nu poată fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate public în exercitarea mandatului”.

Iniţiativa aparţine unui grup de 50 de deputaţi ai Parlamentului. „Consider că iniţiativa este în consonanţă cu politicile Guvernului, în contextul reformei justiţiei. Am reuşit deja să limităm imuniatea magistraţilor în ceea ce priveşte infracţuiunile de corupţie şi vom continua în acest sens“, a comentat ministrul Justiţiei Oleg Efrim. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite