Găgăuzia refuză să aplice legea ce interzice propaganda rusă. Irina Vlah afirmă că posturile TV ruseşti vor continua să transmită integral conţinutul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, anunţă că regiunea de sud a Republicii Moldova pe care o reprezintă nu se va conforma noilor prevederi ale Codului Audiovizualului, ce presupun ca emisiunile politico-analitice şi militare ruseşti să fie interzise pe posturile de televiziune din ţară, în vederea combaterii propagandei Federaţiei Ruse.

Într-un comunicat de presă al Executivului de la Comrat, se spune că Irina Vlah este revoltată de decizia respectivă a Parlamentului de la Chişinău. 

„Această decizie încalcă dreptul cetăţenilor Republicii Moldova la libera informare şi în mod special îi afectează auditoriul de limbă rusă din Găgăuzia”, se arată în document.

De asemenea, Irina Vlah susţine că modificarea Codului Audiovizulului în asemenea format va duce la tensionarea relaţiilor moldo-ruse, fapt ce nu este în interesul naţional al Republicii Moldova.

„În acest context, başcanul consideră important de menţionat faptul că, în conformitate cu legislaţia regională, mass-media rusă va continua să difuzeze prin cablu în regim integral în autonomie”, se precizează în comunicatul de presă.

Proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, prin care se propune interzicerea propagandei ruse în Republica Moldova, a fost votat de Parlament joi, 7 decembrie, în două lecturi. Proiectul de lege a fost susţinut de către 61 de deputaţi.

Igor Dodon a dat asigurări că legea privind modificarea Codului Audiovizualului votată joi, 7 decembrie, în Parlamentul de la Chişinău, prin care se interzice difuzarea emisiunilor politico-analitice şi militare ale televiziunilor ruseşti, nu va fi promulgată.

Iniţiativa de interzicere a propagandei ruse a fost semnată de către deputaţii PDM şi PPE, având ca scop securizarea spaţiului informaţional, prin limitarea difuzării şi retransmisiei pe teritoriul Republicii Moldova a emisiunilor informaţional-analitice, politice, militare, din state care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. 

Proiectul are drept obiectiv lupta cu propaganda şi manipularea din exteriorul ţării, care poate aduce grave prejudicii securităţii informaţionale a statului şi cetăţenilor săi. Autorii se referă în special la propanda rusă.

Precizăm faptul că această iniţiativă se referă strict la limitări ce ţin de emisiunile informativ-analitice şi nu va afecta în niciun fel retransmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a programelor de divertisment sau a altor tipuri de programe ale posturilor de televiziune din afara ţării care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite