Ex-ministru al Apărării, despre epopeea MIG-urilor moldoveneşti: Aparatele nu pot fi ridicate în aer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuţa, califică drept un fake şi o încercare de a atrage Republica Moldova în conflict, informaţia apărută în presa ucraineană potrivit căreia Kievul ar fi solicitat Chişinăului cele 6 MIG-uri de pe Aeroportul Mărculeşti. Marinuţa spune că aparatele de zbor sunt complet nefuncţionale şi fără o reparaţie capitală nu pot fi ridicate de la sol, notează IPN.

Potrivit ex-ministrului, Republica Moldova ar trebui să ofere aceste MIG-uri unui stat care este capabil că investească în reparaţia lor.

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuţa, spune că cele 6 aparate de zbor de model MIG-29 sunt o moştenire sovietică, care acum s-au transformat în exponate de muzeu şi nu mai pot fi utilizate fără investiţii considerabile în reabilitarea lor.

„În anul 2009, MIG-urile nu mai erau armă militară, ci au fost transferate de către regimul comunist în aparate zburătoare civile, ceea ce înseamnă că au fost scoase toate utilajele militare de pe ele. Ele nu mai aparţineau Armatei Naţionale, erau date în gestiunea companiei Aeroportul Internaţional Mărculeşti. Aceste aeronave MIG în anul 1999 când s-au comercializat mai multe aeronave au trecut printr-o serie de reparaţii capitale în Belarus, iar în perioada 1999-2000 ele erau perfecte pentru a zbura. Mai mult, aeronavele au fost confecţionate pentru a fi folosite în Uniunea Sovietică, aliajul lor fiind unul destul de dur şi chiar la distanţa de 20 de ani de la ultima reparaţie capitală, şi dacă ar mai fi fost reparate, puteau fi utilizate. În situaţia în care sunt acum, nu pot fi ridicate în aer”, a spus Vitalie Marinuţa în cadrul emisiunii „Întreabă Gheţu” de la TV8.

Ex-ministrul respinge ideea că autorităţile de la Kiev ar fi solicitat Chişinăului să  vândă Ucrainei cele 6 MIG-uri, iar Republica Moldova ar fi refuzat. Marinuţa spune că partea ucraineană cunoaşte situaţia deplorabilă în care se află aparatele de zbor.

„Republica Moldova trebuie să facă ceva ca să scape de aceste 6 exponate de muzeu, una dintre soluţii ar fi să fie transferate SUA, ori Germaniei, ori altei ţări NATO, care are capacitatea să le repare, astfel încât şi noi rămânem ţară neutră, dar ne facem şi datoria pe care, probabil, comunitatea internaţională o aşteaptă de la noi. În anii 90 un MIG costa 10 milioane, acum nici suma asta nimeni n-o va plăti pentru aceste 6 MIG-uri. Ce vizează informaţia din Ucraina, ştiţi ce înseamnă fake-news, propagandă, atragerea unei părţi în conflict. Dar eu sunt convins că partea ucraineană nu a solicitat aceste MIG-uri, fiindcă ei ştiu foarte bine în ce stare sunt aceste 6 aparate de zbor”, a mai spus Marinuţa.

Ieri, prim-ministrul Natalia Gavriliţa a menţionat că de la începutul războiului din Ucraina, Republica Moldova a ajutat ţara vecină prin preluarea unui număr enorm de refugiaţi şi prin alăturarea la sancţiunile occidentale aplicare sistemului financiar-bancar din Rusia. Totuşi, şefa Executivului a menţionat că există alte state mult mai bine dotate pentru a oferi Ucrainei suport militar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite