Dodon a semnat o iniţiativă legislativă cu privire la interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Igor Dodon via Facebook
FOTO Igor Dodon via Facebook

Igor Dodon vrea să interzică explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul Republicii Moldova. În acest sens, preşedintele ţării a semnat miercuri, 12 aprilie, o iniţiativă legislativă pe care o va trimite Parlamentului.

Motivul ce a stat la baza acestei decizii a şefului statului este rezultatul activităţii grupului de lucru creat pentru examinarea situaţiei privind contractul semnat de Guvernul Republicii Moldova şi compania americană „Frontera Resources International”.

„Pe subiecte de explorarea a oricăror alte zăcăminte, obligatoriu, va fi necesar de organizat dezbateri publice cu toate părţile interesate, organizaţiile neguvernamentale de profil, organizaţiile de mediu şi de specialitate. Iniţiativa legislativă mai prevede obligarea investitorilor, care vor dori să exploreze şi să exploateze oricare zăcăminte minerale pe teritoriul ţării noastre, de a avea obligatoriu aviz pozitiv de la administraţia publică locală, organizaţiile de specialitate, de la persoanele fizice şi juridice pe teritoriul cărora se vor efectua aceste lucrări”, a precizat Dodon într-o postare pe Facebook.

Guvernul de la Chişinău şi Compania internaţională de explorare a resurselor de gaz şi petrol, Frontera Resources, au semnat pe 2 ianurie 2017 un contrat de concesiune privind explorarea hidrocarburilor în bazinul Dobrogea din sudul Republicii Moldova.

Frontera Resources a fost selectată în urma concursului organizat de Guvern şi a primit dreptul pentru 40 de ani să efectueze explorări pentru a găsi gaze naturale şi petrol.

Investiţiile anunţate de 6 milioane de dolari vor veni în următorii cinci ani, cu potenţial de creştere. Dacă vor fi identificate hidrocarburi, investiţiile vor fi între 50 şi 100 de milioane. Conform contractului, statul va primi nu mai puţin de 1% din veniturile obţinute din vânzarea hidrocarburilor. Investitorii sunt obligaţi să angajeze cel puţin 60% din personal din Moldova.

Unii experţi susţin că metodele folosite la explorarea geologică a 40% din teritoriul Republicii Moldova de către compania americană Frontera Resources International ar putea avea un impact negativ iremediabil asupra mediului ambiant.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite