Dodon: Neprietenii noştri au încercat să ne certe cu Rusia. Au numit-o agresor şi ocupant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de presă rusă TASS a publicat miercuri, 15 martie, un nou interviu cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. În stilul său caracteristic, şeful statului a vorbit despre necesitatea apropierii de Rusia şi a adus în discuţie cât de multe milioane de dolari pierde Moldova odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Dodon a menţionat că fără de un parteneriat strategic cu Rusia Moldova nu are şanse să supraveţuiască.

„După ce Guvernul a semnat în 2014 Acordul de Asociere cu UE, noi am început a pierde piaţa rusă. Care mulţi ani a fost principală pentru ţara noastră. Pierderile au fost de sute de milioane de dolari. Noi înţelegem esenţa acestui document - un pas politic al Bruxell-ului şi Chişinăului cu scopul de a îndepărta Moldova de sfera de influenţă a Rusiei şi CSI”, a declarat preşedintele ţării.

Potrivit şefului statului, Moldova are multe în comun cu Rusia, precum aspecte ce ţin de religie, istorie, cultură. Însă în ultimii şapte ani, au existat neprieteni la Chişinău care au numit Rusia agresor şi ocupant în încercarea de a antagoniza relaţiile dintre cele două state, în timp ce moldovenii deopotrvă ar vrea să prietenească cu Rusia.

„Asta o recunosc chiar şi partenerii noştri politici, atât în interioul ţării cât şi în afară, unde anumite cercuri sunt nemulţumite că am început a ne apropia şi a restabili cooperarea economică şi umanitară. Chiar se dau mulţi bani ca să existe rezistenţă contra influenţei Rusiei în Moldova”, a adăugat Dodon.

În opinia sa, ţara trebuie să aibă relaţii bune atât cu Occidentul cât şi cu Estul, dar asta nu înseamnă că trebuie tolerate toate prevederile din Acordul de Asociere. 

„Eu sunt convins că înţelegerile privind regimul liber de vize trebuie să rămână, pentru că anterior, ca cetăţenii noştri să meargă în UE erau nevoiţi să-şi ia paşaport român. Asta semăna a şantaj - vreţi în Europa, deveniţi români”, a notat Igor Dodon pentru TASS. 

Preşedintele ţării s-a arătat sceptic faţă de cooperarea cu NATO, afirmând că va face totul posibil ca să tărăgăneze deschiderea Biroului NATO la Chişinău.

El consideră că reprezentanţii NATO nu sunt sinceri atunci când vorbesc exclusiv de colaboare economică, subliniind că este doar o momeală „după care vor veni tancurile”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite