Cum au ajuns milioane de dolari în conturile familiei lui Vlad Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Plahotniuc FOTO Reuters
Vlad Plahotniuc FOTO Reuters

Oligarhul Vlad Plahotniuc, anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti, după ce a părăsit R. Molodva în vara anului 2019, ar fi transferat de-a lungul anilor sume colosale de bani către conturile familiei sale din Elveţia şi Letonia. Tranzacţiile au fost realizate prin intermediul OTIV Trust, societate paravan înfiinţată în Noua Zeelandă.

RISE Moldova a analizat rapoartele financiare ale Trustului OTIV pentru 2012-2015 şi a urmărit cele mai mari tranzacţii financiare.

Astfel, potrivit raportului anual „OTIV Trust” pentru 2012 (anul fiscal se încheie la 31 decembrie 2013 – n.r.), redactat de AsiaTrust New Zealand Limited, trustul avea în primii ani de viaţă investiţii de 127,7 milioane de dolari.

În următorul raport anual din 31 martie 2014, OTIV Trust înregistra pentru 2013 un venit de 35,5 milioane de dolari. O sumă asemănătoare, în perioada 2013-2014, a fost transferată Oxanei Childescu, fosta soţie a lui Plahotniuc.

Conform unui raport ulterior, din 31 martie 2015, trustul raporta pentru 2014 un venit mai mic – 3,9 milioane de dolari.

Totodată, rapoartele Mavogan Overseas Investments Limited şi arată că, în 2016, compania a avut un venit net de 2,8 milioane de dolari.

Din documentele PandoraPapers rezultă că Mavogan Overseas Investments Limited avea deschise conturi la cel puţin două bănci: ABLV Bank AS din Letonia (implicată în Dispariţia Miliardului) şi Union Bancaire Privee din Elveţia. În formularul de deschidere a contului la banca elveţiană, Vladimir Plahotniuc declara că este fondatorul trustului OTIV şi are adresa de domiciliu în Chişinău, iar la rubrica „beneficiari” figurează fosta soţie, Oxana Childescu, cu adresa de reşedinţă la vila secretă din Elveţia.

Milioane de euro şi de dolari treceau printr-un lanţ de firme şi ajungeau pe conturile Trustului OTIV, iar de aici se pierdeau pe conturile familiei Plahotniuc.

Cele mai importante tranzacţii le prezentăm mai jos, în ordine cronologică, sumele fiind extrase din documentele consultate de noi:

3 Martie 2013. Mavogan Overseas Investments Limited obţine 2,1 milioane de dolari sub formă de împrumut de la Tukumaan Limited, o companie din paradisul fiscal Insulele Marshall, folosită în „Furtul Miliardului” şi în „Laundromatul rusesc”. La scurt timp, Tukumaan mai plasează 1,3 milioane de dolari pe conturile Mavogan.

23 Mai 2013. Mavogan Overseas Investments Limited îi oferă firmei fiice din Cipru un credit de 3,5 milioane de dolari, aproape toţi banii luaţi de la Tukumaan Limited.

10 decembrie 2013. Pe contul bancar al Mavogan Overseas Investments Limited de la ABLV Bank AS intră 4,6 milioane de dolari de la OTIV Prime Holdings BV.

20 Decembrie 2013. Mavogan Overseas Investments Limited transferă cele 4,6 milioane de dolari către Oxana Childescu.

14 februarie 2014. Mavogan Holdings Limited din Cipru virează pe conturile elveţiene ale firmei mamă – Mavogan Overseas Investments Limited suma de 7,7 milioane de euro şi 18,9 milioane de dolari, drept dividende. Până la finalul lunii mai vin din urmă peste un milion de dolari.

14 martie 2014. Peste o lună, Mavogan Overseas Investments Limited decide să transfere banii încasaţi de la firma-fiică: 7,7 milioane euro şi 20,2 milioane de dolari către Oxana Childescu.

22 octombrie 2014. Într-un document redactat de AsiaTrust New Zealand Limited, administratorul Trustului OTIV, este indicat că OTIV Prime Real Estate BV (deţinută de OTIV Trust) a vândut pe 12 august 2014 două companii din Moldova pentru care a încasat 31,2 milioane de euro. Acestea se numesc: Gerex-Cons SRL şi Finpar Invest SRL, ambele implicate în dosarul cu privatizarea unor bunuri publice, din jurul scandalului cunoscut „insulele la Izvor”, dar şi în alte scandaluri imobiliare.

12 Noiembrie 2014. Mavogan-fiică varsă pe contul Mavogan-mamă suma de trei milioane de euro, dividende. Peste câteva zile, banii sunt transferaţi Oxanei Childescu pe contul ei din Letonia.

27 decembrie 2014. Câteva luni mai târziu, OTIV Prime Real Estate BV înregistrează o nouă tranzacţie. Aceasta vinde 5.606.605 acţiuni deţinute la Casa De Comerţ Gemeni SA, la preţul de 17 lei per unitate (Suma totală fiind de aproximativ 95,3 milioane de lei – n.r.).

În următorii ani, între Mavogan şi membrii familiei lui Plahotniuc au avut loc şi alte transferuri. Însă, în luna mai 2021, Mavogan Overseas Investments Limited, cea mai importantă firmă a trustului OTIV, a fost exclusă din Registrul companiilor din Noua Zeelandă.

Vlad Plahotniuc s-a refugiat în SUA în iunie 2019, imediat ce democraţii au plecat de la guvernare, acolo unde a solicitat azil politic. Fostul lider democrat a fost anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti pe 29 august 2019. Interpol însă a refuzat să dea curs solicitării Chişinăului. Ulterior, după ce SUA au refuzat să-i ofere azil politic, Plahotniuc s-a refugiat în Turcia.

Judecătorii au emis admis demsersul procurorilor şi au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta ar urma să petreacă 30 de zile după gratii, odată ce este reţinut.

Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Mai exact, Plahotniuc ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite