Candu anunţă că au fost găsite voturile necesare pentru a trece la sistemul uninominal de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Implementarea votului uninominal în Republica Moldova, la un pas de realizare. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunţat luni, 10 aprilie, că proiectul de lege propus de PDM privind trecerea de la sistemul de vot proporţional la cel pe circumscripţii uninominale ar putea fi deja votat, fiindcă au fost găsite voturile necesare.

Speaker-ul a refuzat să spună cine sunt deputaţii care vor susţine proiectul de lege respectiv, motivând că lista e prea lungă.

„Vreau să vă comunic că sunt destul voturi. Peste 50 de voturi ca proiectul de lege să fie votat chiar şi în a doua lectură. Colegii au propus ca să votăm în prima lectură ca ulterior, după avizul Comiei de la Veneţia să votăm şi în a doua lectură. Am reuşit să-i conving pe colegi să nu ne grăbim cu votul, deoarece dezbaterile îşi au efectul lor foarte bun. Pe parcursul dezbaterilor chiar apar opinii foarte bune care o să îmbunătăţească proiectul de lege. Chiar dacă avem voturi destule să aprobăm legea în întregime, mai dezbatem pe platforma parlamentară”, a declarat Andrian Candu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. În aceeaşi zi a început o amplă campanie de mediatizare privind necesitatea implementării votului uninominal.

Intenţia lui Plahotniuc de a modifica sistemul electoral a fost criticată de către Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, Sergiu Mocanu, Vladimir Voronin şi chiar colegul de guvernare a democratului, liberalul Mihai Ghimpu. Inclusiv mai multe ONG-uri s-au expus împotriva acestei iniţiative.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite