Băsescu: România oferă Unire Republicii Moldova, iar Rusia secesiune şi gaze cu 20% mai scumpe decât Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

„Trebuie să vorbim cu cetăţenii Republicii Moldova. Trebuie să-i facem să înţeleagă diferenţa dintre a trăi alături de România şi în UE, şi a lua drumul CSI”. Afirmaţia aparţine fostului şef de stat român, Traian Băsescu, care a enumerat câteva avantaje oferite de apropierea Republicii Moldova de UE şi i-a numit mincinoşi pe cei care promovează politica prorusă. Potrivit lui, în timp ce România oferă Unire, Moscova aduce secesiune.

„Pe primele patru luni din anul 2017, Republica Moldova a exportat în UE mărfuri în valoare de 433 de milioane de euro. În timp ce în CSI a exportat 116 milioane de euro. Dragi români, din aceste cifre valabile pentru primele patru luni, înţelegeţi cu uşurinţă că cei care vă spun că Republica Moldova mai este preponderent dependentă de piaţa Federaţiei Rusă vă mint. Republica Moldova este acum parte a pieţei UE”, a declarat Traian Băsescu duminică, 25 iunie, în cadrul unei vizite la Chişinău.

În opinia fostului preşedinte al României, Moldova nu mai este dependentă economic de Federaţia Rusă. 

„Din 2014, UE a pus la dispoziţia Republicii Moldova 760 de milioane de euro, pentru dezvoltare instituţională, modernizarea educaţiei, etc. Aparent puţin faţă de cât primeşte România, dar mult dacă ne raportăm la faptul că aceste 760 de milioane reprezintă cea mai mare alocare pe cap de locuitor făcută de UE pentru ţările din Parrneriatul Estic. În acelaşi timp, România a pus la dispoziţia Republicii Moldova un credit nerambursabil de o sută de milioane de euro şi unul rambursabil de o sută de milioane de euro. Ce a oferit în comparaţie Federaţia Rusă Republicii Moldova, i-a oferit gaze cu 20% mai scumpe decât preţul pentru Germania. Ăsta e respectul pe care îl are Putin pentru Moldova, dar şi pentru Dodon”, a mai adăugat Băsescu.

Politicianul susţine că Republica Moldova nu are nicio şansă la integrare europeană, decât prin intermediul Unirii cu România, semnificând „soluţia pragmatică”.

„Aş vrea să nu ne amăgim. Sunt un om care acum doi ani a fost în miezul deciziilor UE şi ştiu viziunea pe care o au pentru următorii 20 de ani. Politicienii de la Chişinău care vă spun că Republica Moldova va fi în UE vă mint. Extinderea UE, ca şi extinderea NATO, s-a oprit pe Prut. Obiectul pentru următorii 10-15 ani ai UE este integrarea ţărilor din Balcani”, a subliniat fostul lider de la Cotroceni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite