Andrei Spînu, despre majorarea tarifului la gazele naturale: Vom veni cu subvenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Spînu
Andrei Spînu

Guvernul va subvenţiona majorarea tarifelor la gazele naturale, în special, pentru categoriile vulnerabile ale populaţiei. Asigurările vin din partea vicepremierului Andrei Spînu, care recunoaşte că tariful la căldură în acest an va fi mai mare, majorarea fiind determinată de creşterea preţului la gaz la nivel internaţional, notează IPN.

Spînu spune că până la sfârşitul lunii octombrie fie va fi prelungit actualul contract cu Gazprom, fie va fi semnat un nou contract.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că negocierile între MoldovaGaz şi Gazprom sunt în toi. Potrivit oficialului, deşi preţul la gaz va fi unul mai mare faţă de anul trecut, oricum va fi unul avantajos pentru Republica Moldova, în contextual exploziei preţului la gaz la nivel mondial.

„Formula oricum este cea mai avantajoasă pentru Moldova în contextul internaţional în care ne aflăm. Preţul la gaz la bursele internaţionale depăşeşte acum valoarea de 1000 de dolari. Noi am solicitat prelungirea contractului cu cel puţin un an de zile pe formula veche de calculare a preţului. Formula veche, din perspectiva noastră, este una avantajoasă, în contextul în care preţul la nivel internaţional creşte într-un ritm nemaiîntâlnit. N-am mai avut aşa situaţie când preţul la gaz a crescut de 4 sau chiar 5 ori. Pentru că n-a existat o finalitate pe aceste discuţii, s-a decis prelungirea cu o lună, pe formula din trimestrul trei. Avem o lună la dispoziţie, timp în care vor continua discuţiile”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chişinău.

Vicepremierul Spînu spune că statul va interveni cu ajutoare pentru perioada rece a anului, pentru a se asigură că toţi cetăţenii vor fi capabili să-şi achite facturile.

„Guvernul va veni cu un pachet de subvenţii. Şi pachetul va fi unul mai generos pentru cei mai vulnerabili. Cei care au un consum mai mare, credem noi că au şi venituri mai mari şi-şi permit aceste majorări. Pentru cei vulnerabili, vom veni cu un ajutor în factură, precum a făcut şi România, care a venit cu o subvenţionare direct în factură”, a spus Spînu.

Andrei Spînu a menţionat că în timpul negocierilor cu Gazprom este analizată şi problema datoriei istorice a MoldovaGaz faţă de Gazprom, care a atins cifra de 450 de milioane de dolari. Potrivit contractului cu Gazprom prelungit cu o lună, preţul de achiziţie a gazului pentru luna octombrie este de 790 de dolari mia de metri cubi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite