Republica Moldova: Telefonia fixă va fi mai scumpă, din luna martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru noile abonamente de la Moldtelecom vom plăti cel puţin dublu faţă de cele actuale, în schimb vom vorbi mai ieftin extra-pachet şi peste hotare. Oficialii companiei argumentează modificările de preţuri prin faptul că tarifele actuale, neajustate din 2004, nu permit recuperarea cheltuielilor.

De la 1 martie, în loc de actualele trei abonamente, Moldtelecom introduce alte şase tipuri. Dispare abonamentul „Econom", care costă 6 lei şi are 200 de minute incluse.

Cel mai popular abonament, „Standard", de 24 de lei şi cu 300 de minute incluse, va avea preţul de 30 de lei, fără niciun minut inclus, convorbirile locale fiind taxate cu 12 bani per minut ziua şi cu 6 bani noaptea, în weekend şi de sărbători.

Vom putea opta şi pentru unul dintre cele trei abonamente „Optim": de 50 de lei - cu 300 de minute incluse, de 55 de lei - cu 500 de minute, sau de 75 de lei - cu convorbiri locale nelimitate.

Pentru pensionari, veterani de război şi alte persoane cu venituri mici va apărea abonamentul „Social", cu 200 de minute, la preţ de 15 lei. Abonamentul „Înlesniri" va rămâne la preţul de 6 lei, dar va avea 750 de minute de convorbiri locale incluse, cu 50 de minute mai mult. De acesta însă pot beneficia doar invalizii de război.

Totodată, de la 1 martie, Moldtelecom promite convorbiri internaţionale mai ieftine, chiar şi de trei ori cu unele ţări. Astfel, spre România, SUA sau Rusia vom suna, în orele de vârf, cu numai 1,8 lei per minut, iar în Italia, Franţa, Spania, Portugali şi alte ţări chiar şi mai ieftin - cu 1,68 lei pe minut.


LIBERALIZAREA CERE SCUMPIRI

Vitalie Iurcu, director general al Moldtelecom, susţine că ajustarea preţurilor se face în strictă conformitate cu legislaţia şi reprezintă faza finală a liberalizării pieţei telecomunicaţiilor.

Procesul a început în anul 2002 şi urma să fie realizat în patru etape, dar au fost doar două: prima - la 1 februarie 2003, iar a doua - la 1 februarie 2004, după care autorităţile au blocat liberalizarea. Şefii companiei fac trimitere şi la un apel al reprezentanţilor diasporei moldoveneşti de peste hotare, care ar fi solicitat reducerea tarifelor la convorbirele internaţionale.


DISPARE SUBVENŢIONAREA

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) consideră necesare şi justificate propunerile. „Ajustarea tarifelor va impulsiona dezvoltarea pieţei de telefonie fixă, va stimula competiţia şi atragerea investiţiilor în sector, factori care vor aduce pe termen lung beneficii consumatorilor de servicii", declară Sergiu Sîtnic, directorul ANRCETI.

Potrivit Agenţiei, programul de ajustare a tarifelor la telefonia fixă propus de Moldtelecom va elimina subvenţionarea serviciilor de telefonie fixă locală din contul altor servicii oferite de furnizor.

În prezent, preţul abonamentelor şi tarifele la convorbi locale acoperă doar 45-50% din costuri, iar 50% din veniturile Moldtelecom provin din apelurile internaţionale şi doar 7% din cele locale.

„Ajustarea tarifelor va impulsiona dezvoltarea pieţei de telefonie fixă și va atrage investiții în domeniu" - Sergiu Sîtnic, Director al ANRCETI


Sfaturi pentru consumatori

Pentru a alege abonamentul potrivit, Moldtelecom şi autoritatea de reglementare în telecomunicaţii recomandă abonaţilor să examineze numărul de minute de convorbiri telefonice vorbite lunar pe parcursul ultimelor 3-6 luni şi oferta abonamentelor noi şi să decidă care este mai convenabil pentru fiecare.

Deţinătorii actualelor abonamente „Econom" şi „Standard" vor fi transferaţi în mod automat la noul abonament „Standard", în cazul în care nu vor solicita pe parcursul acestei luni în scris trecerea la alte abonamente noi, mai atractive, precum sunt „Optim 300", „Optim 500" sau „Optim Nelimitat".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite