Soluţii pentru şcoală de la elevii de nota zece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefii Ministerului Educaţiei i-au adunat ieri pe decarii sesiunii de Bacalaureat pentru a-i premia FOTO: edugov.md
Şefii Ministerului Educaţiei i-au adunat ieri pe decarii sesiunii de Bacalaureat pentru a-i premia FOTO: edugov.md

Păstrarea camerelor de supravegere, diversificarea profilurilor liceale, teze semestriale centralizate, dar şi majorarea lefurilor profesorilor. Acestea sunt sugestiile absolvenţilor eminenţi.

Chiar dacă rezultatele contestaţiilor nu au schimbat esenţial notele candidaţilor de la sesiunea de Bacalaureat, procedura de reverificare aproape a dublat numărul elevilor cu nota 10 pe linie, de la patru la şapte. Cătălinei Ciubotaru, Cezarei-Elena Polisca, Victoriei Iachim şi Nicoletei Nichifor li s-au alăturat Victoria Gorceac (Chişinău), Anastasia Rusu (Grozeşti, raionul Nisporeni) şi Dan Luchianiuc (Bălţi). Tinerii eminenţi s-au întâlnit ieri cu oficialii de la Ministerul Educaţiei, cu care au discutat despre camerele de supraveghere şi au venit şi cu unele sugestii ce ar schimba actualul sistem de învăţământ.

Cred că e nevoie de mult curaj pentru a schimba lucrurile, mai ales în cazul obişnuinţelor urâte. Nicoleta Nichifor, absolventă

EMINENŢII OPTEAZĂ PENTRU CAMERE

Cei mai mulţi dintre zecişti s-au arătat convinşi că supravegherea video a fost benefică pentru combaterea fraudei. „În sfârşit la BAC notele au fost mult mai reale decât în anii precedenţi. Înainte eram demoralizată, pentru că vedeam că cei care învaţă bine aveau note mult mai mici decât cei care nu au depus niciun efort în anii de liceu. Ar trebui să se menţină camerele video, au avut un efect scontat“, susţine Anastasia Rusu, absolventă a Liceului „Prometeu“ din satul Grozeşti, raionul Nisporeni.

Supravegherea video a fost lăudată şi de Nicoleta Nichifor, o altă eminentă din promoţia 2013. „Sunt foarte norocoasă că am susţinut BAC-ul anume anul acesta, pentru că au existat condiţii egale pentru toţi, iar camerele au eliminat măcar parţial copiatul“, afirmă absolventa Liceului „Mircea Eliade“ din Chişinău. Nicoleta şi-a făcut studiile şi în SUA, iar experienţa din Occident a obişnuit-o cu monitorizarea video. „Cred că e nevoie de mult curaj pentru a schimba lucrurile, mai ales în cazul obişnuinţelor urâte“, e sigură Nicoleta Nichifor. Neînfricat de ochii camerelor s-a arătat şi unicul băiat cu nota zece pe linie, Dan Luchianiuc. Făcând parte din lotul olimpic la chimie mulţi ani la rând, elevul spune că s-a obişnuit cu supraveghetorii neînsufleţiţi.

VOR SĂ SE PROFILEZE DIN LICEU

Elevii de aur ai Bacalaureatului 2013 au propus să se facă şi unele modificări în sistemul de învăţământ. „Aş sugera să fie elaborate teze semestriale de aceeaşi complexitate pentru toate liceele din republică. Acum, fiecare şcoală decide individual ce să includă în test“, a spus Anastasia Rusu.

Victoria Iachim gândeşte mai global. „Pentru a reforma învăţământul nostru, trebuie să se producă o schimbare în întreaga societate. La fel, s-ar dori majorarea salariilor profesorilor, pentru că acum meseria de dascăl nu este printre cele mai atractive“, susţine ea. Tânăra a mai recomandat Ministerului Educaţiei să diversifice profilurile liceale. „Nu e destul să fie real sau umanist. Ar fi bine să fie profilul de matematică-informatică sau fizică-chimie. Aceasta ar ajuta elevii să se aprofundeze într-un anumit domeniu şi, ulterior, să aleagă o profesie“, a declarat fosta elevă la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi“ din Chişinău.

DECARII, O PICĂTURĂ ÎN MAREA RESTANŢIERILOR

Chiar dacă numărul elevilor decari s-a mărit, rata de promovabilitate de pe urma contestaţiilor a crescut doar cu 1,6%. Cele mai multe cereri pentru reverificare au fost depuse la limba şi literatura română (aproape 8.000), geografie şi matematică (câte 4.000), iar cele mai puţine (2.700) – la istoria românilor.

Din cele peste 30.000 de lucrări contestate doar 3.555 de note au fost modificate cu un punct, iar 13 note au fost ridicate cu două puncte. După procedura de contestare numărul candidaţilor care au susţinut toate examenele de Bacalaureat a crescut cu 403 persoane. În acelaşi timp, 6.291 de absolvenţi au doar o singură restanţă, iar 379 de candidaţi au restanţe la toate disciplinele de examen. Toţi cei care au picat se vor putea prezenta în sesiunea suplimentară ce se va desfăşura între 15 şi 20 iulie. „Vom fi fermi în eliminarea copiatului şi în sesiunea suplimentară“, a declarat ministrul Educaţiei Maia Sandu.

Înainte eram demoralizată, pentru că vedeam că cei care învaţă bine aveau note mult mai mici decât cei care nu au depus niciun efort în anii de liceu. Anastasia Rusu, absolventă
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite