Operaţii din cleşte şi burghiu la spitalul de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Eugenia Muraviova ne arată bormaşina utilizată în operaţie FOTO: Andrei Rizescu
Medicul Eugenia Muraviova ne arată bormaşina utilizată în operaţie FOTO: Andrei Rizescu

În timp ce şeful instituţiei e indignat că medicii au filmat o operaţie făcută cu bormaşina şi cu un cleşte ruginit, doctorii se plâng că, din lipsa ustensilelor necesare, deseori sunt nevoiţi să improvizeze.

 La Spitalul Municipal pentru copii „Valentin Ignatenco“ din Capitală, operaţiile de traumatologie sunt făcute cu instrumente pentru construcţii. Drept dovadă, câţiva chirurgi au trimis presei un filmuleţ de aproape trei minute în care se vede cum medicii introduc un cap de burghiu între degetele de la mâna dreaptă ale unui băieţel, cu bormaşina. „Lucrăm cu instrumentariul care ne este prezentat de conducerea spitalului.

Cu cleştele şi cu bormaşina lucrăm de mulţi ani. De unde au apărut, nu pot să vă spun. Probabil că de la piaţă ori de la magazin, de acolo unde se vând instrumente pentru construcţii. Aceste unelte nu sunt potrivite pentru efectuarea intervenţiilor, pentru că nu pot fi sterilizate“, a spus chirurgul traumatolog Nicolae Curcă, unul dintre protagoniştii clipului. Potrivit specialistului, lipsurile din sălile de operaţii ale spitalului de copii nu se opresc aici: chirurgii fac transplanturi din piele „cioplită“ cu bisturiul în loc să folosească un dermatom, iar pe post de greutăţi în intervenţiile de ortopedie utilizează sticle umplute cu ciment.

„ÎNCERCARE DE DISCREDITARE“

Şeful Secţiei Traumatologie de la „Valentin Ignatenco“, Grigori Rusanovschi, susţine că i-a solicitat de mai multe ori directorului spitalului să achiziţioneze echipamente specializate pentru prelucrarea oaselor, însă nu a primit niciun răspuns.

Administraţia spitalului afirmă că au fost cumpărate burghiuri speciale, însă chirurgii refuză să le utilizeze. „Le-am cerut medicilor explicaţii, pentru că au filmat operaţia şi au încălcat regulamentul intern, au folosit instrumente care nu sunt în dotarea blocului de operaţii şi au minţit că folosesc tije reutilizate. Imaginile au fost făcute publice pentru a face scandal. În acest an, s-a cumpărat echipament nou pentru traumatologie, pe care nu vor însă să-l folosească“, a replicat directorul instituţiei, Nicolae Starciuc.

Din acest an avem aparatură nouă, pe care medicii nu vor s-o folosească. Nicolae Starciuc, directorul Spitalului „Valentin Ignatenco“

DE-A V-AŢI ASCUNSELEA CU BORMAŞINA

Ieri după-amiază, abia după indicaţiile primite de la premierul Iurie Leancă, ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi a mers la spitalul „Valentin Ignatenco“, să verifice dotările chirurgicale. Oficialul a fost plimbat de directorul Starciuc prin saloane, fiindu-i prezentate alte trei bormaşini, mai mici, de culoare galbenă.

„Nu am găsit bormaşina din imagini, deşi aceasta este permisă. Orice burghiu sterilizat poate fi folosit în operaţii. Nicolae Curcă a utilizat-o la discreţia dânsului. În cadrul spitalului sunt trei bormaşini medicale. Chirurgul va da socoteală de ce a adus echipament străin. I-am recomandat directorului să prezinte filmuleţul organelor abilitate, iar medicul să explice de ce, având trei bormaşini bune, a folosit acest instrument medical. Este o acţiune de rea-voinţă“, a declarat Andrei Usatâi.

La scurt timp după ce ministrul şi-a încheiat declaraţiile în faţa camerelor de luat vederi, un chirurg a venit cu bormaşina misterioasă. „Dacă voia s-o găsească, o găsea. Nicolae Curcă are un caracter mai aparte, dar e un foarte bun chirurg“, a spus şi doctoriţa Eugenia Muraviova, cu burghiul în mână. În blocul operator de ortopedie sunt trataţi copii cu maladii ale aparatului locomotor şi cu diverse traumatisme. Anual, aici sunt făcute circa 1.300 de intervenţii chirurgicale.

Ne descurcăm cum putem. Dacă ministrul voia să găsească bormaşina, o găsea. Eugenia Muraviova, chirurg  
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite