Igor Munteanu: Sărăcia e doar un rezultat al cleptocraţiei foarte puternice din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Problema nu este doar sărăcia, sărăcia este doar un rezultat al cleptocraţiei foarte puternice din Republica Moldova, al eşecurilor de politici şi al depopulării, susţine  directorul executiv IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.

„Şi aceasta pentru că Republica Moldova este una din cele mai puternic afectate ţări de pe glob de emigraţia masivă a populaţiei, ceea ce într-un fel iarăşi a creat o oportunitate de joc pentru această elită, pe care eu o numesc în continuare cu insistenţă cleptocratică”, a declarat fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Întrebat despre recenta sa vizită în SUA, Igor Munteanu a spus că aceasta a avut loc la  iniţiativa partenerilor, dar şi a activiştilor societăţii civile. „Pentru că şi noi avem nişte puncte de vedere atunci când vorbim de politica externă şi de politica internă, iar subiectele care frământă în egală măsură, aş putea spune, şi decidenţii americani, şi think-thank-urile din Washington, şi think-thank-urile din Republica Moldova, şi mediul academic din Republica Moldova sunt legate de tipul de regim politic care se instalează în regiunea noastră, în Republica Moldova, în special, care este numit cleptocraţie. Şi această formă de exercitare a puterii politice prin consolidarea elementelor extrapolitice, prin acumulare de bogăţii imense în mâinile câtorva grupuri singulare, care îşi pot ulterior cumpăra loialitate politică, presă, instituţii politice este un produs al globalizării”, a opinat directorul IDIS.

Potrivit lui, după destrămarea regimurilor comuniste, multă lume considera că globalizarea la care participă toate naţiunile – dacă vor sau dacă nu vor – va crea instituţii de piaţă în economia funcţională şi apetit al elitelor naţionale de a se integra în economia globală. Din păcate, în opinia sa, această globalizare nu a adus doar răspunsuri pozitive pentru societate, deşi integrarea economiilor este un produs pozitiv, dar a adus şi un instrument extraordinar la cheremul elitelor politice, probabil nepregătite pentru rolurile pe care ar trebui să le exercite într-o societate democratică şi care au folosit globalizarea ca modalitate de a-şi extinde şi de a-şi expanda puterea economică.

„Prima etapă a acestei cleptocraţii este achiziţionarea de influenţe asupra economiei şi statului şi preluarea controlului asupra unor proprietăţi valoroase pentru naţiunea sau pentru statul respectiv. Toate aceste lucruri se întâmplă în condiţiile unei lipse totale de reguli, ale lipsei de stat de drept, ale lipsei de justiţie. Asta facilitează achiziţionarea primară a banilor şi proprietăţilor, după care fiecare cleptocrat fericit trebuie să-şi transmită, să-şi transforme şi să expedieze aceşti bani într-o zonă sigură”, a notat Igor Munteanu.

Igor Munteanu a mai spus că Republica Moldova este un furnizor important de bani toxici în Occident şi în jurisdicţiile offshore, pornind de la faptul că prin Republica Moldova s-au tranzitat circa 30 de miliarde de dolari, bani ruseşti, numai cei care au putut fi constataţi de către anumite agenţii care au supravegheat aceste fluxuri, fără ca judecătorii care au legalizat aceste surse din Federaţia Rusă să fie traşi la răspundere. „Unii dintre ei au fost chiar promovaţi în funcţii protejate politic. Nu avem nicio certitudine asupra recuperării banilor din miliardul furat, iar cei care au fost în spatele acestei crime financiare deţin funcţii publice, sunt protejaţi iarăşi de aceeaşi camarilă politică şi creează acest mecanism de impunitate, pentru că, dacă lor le-a mers, de ce altora nu le va merge în continuare, creează”, a menţionat directorul IDIS.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite