De ce a venit Lukaşenko la Chişinău?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taximetristul era foarte sigur pe el: Lukaşenko va importa vin şi fructe din Republica Moldova, le va pune etichete de Belarus şi le va exporta în Federaţia Rusă. Şi uite aşa va fi păcălit embargoul impus de Putin! Pentru această realizare taximetristul din Chişinău era dispus să scuze blocajele din trafic cauzate de preşedintele din Belarus.

Lista oficială a documentelor încheiate la Chişinău între Republica Moldova şi Belarus nu conţine nimic din viziunea macroeconomică de la nivelul străzii. Au fost semnate 6 acorduri: Declaraţia comună a celor doi preşedinţi, Tratatul interstatal privind transferul persoanelor condamnate, Acordul de colaborare între camerele de comerţ şi industrie ale celor două state, Planul de consultări între ministerele de externe pentru anii 2015-2017, Lista mărfurilor livrate de către întreprinderi în cadrul cooperării de producere şi Planul de acţiuni pentru anii 2015-2016 de cooperare între Primăria municipiului Chişinău şi Primăria oraşului Minsk.

Preşedintele Nicolae Timofti s-a apropiat oarecum de chestiunea fierbinte a exporturilor de produse agricole spunând că: „Au fost examinate, în special, probleme ce ţin de sporirea livrărilor de produse agricole, pomi-legumicole şi vinicole moldoveneşti în Republica Belarus. De asemenea, am discutat despre extinderea cooperării în sfera de producţie, având în vedere necesităţile crescânde ale economiei moldoveneşti de tehnică agricolă şi ale oraşelor – de noi troleibuze şi autobuze de producţie bielorusă”.

Cu contractele pe masă

La nivel practic, în decursul vizitei lui Lukaşenko la Chişinău au fost semnate contracte în valoare totală de 20 de milioane de dolari, conform agenţiei BELTA. Firma Keraminum Chişinău s-a angajat să livreze în Belarus produse ceramice în valoare de 10 milioane de dolari iar întreprinderea municipală de transport a Chişinăului a semnat un contract în valoare de 8 milioane de dolari, urmând să primească în perioada 2015-2018 elementele de construcţie a 80 de troleibuze. Un alt contract semnat are în vedere livrarea din Belarus a unor utilaje grele pentru construcţii în valoare de 1,5 milioane dolari. Firma Kvint din Tiraspol a încheiat un contract în valoare de 250.000 de dolari cu Belalco din Minsk.

Lukaşenko nu e foarte supărat pe UE

Alexandr Lukaşenko a declarat la Chişinău că respectă decizia Moldovei de a semna şi a ratifica Acordul de Asociere cu UE şi nu va întreprinde măsuri pentru a introduce bariere în calea comerţului bilateral. În cazul în care unele prevederi ale acordului de asociere nu vor corespunde intereselor poporului din Belarus totul va fi explicat calm de către autorităţile statului, fără a se recurge la acţiuni unilaterale. Alexandr Lukaşenko e de părere că se exagerează gravitatea sancţiunilor şi embargourilor impuse de Rusia Moldovei şi crede că producătorii moldoveni trebuie să depună mai mult efort pentru a-şi reorienta comerţul. Lukaşenko consideră că este benefic faptul că Moldova are Zonă de comerţ liber cu UE. Companiile moldo-bieloruse, de exemplu pentru asamblarea tractoarelor, vor putea să-şi comercializeze producţia pe piaţa UE, având astfel beneficii ambele părţi.

Experţii de la Chişinău sunt optimişti

Experţii moldoveni consideră că Republica Moldova va avea de câştigat în urma vizitei preşedintelui belarus la Chişinău, dar şi Alexandr Lukaşenko, la rândul său, urmăreşte anumite interese. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunilor analitice de la posturile de televiziune  „Moldova 1” şi „Publika TV”, transmite IPN.

Directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru, a declarat în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1” că, din cauza regimului Lukaşenko, Republica Belarus s-a pomenit într-o izolare totală din partea Occidentului, iar acum , venind pe post de pacificator în Republica Moldova, care suportă consecinţele embargoului rusesc, încearcă să amelioreze relaţiile cu Vestul şi să-şi facă capital politic înainte de scrutinul prezidenţial. Potrivit lui Cibotaru, Republica Moldova trebuie să beneficieze de această vizită a lui Lukaşenko. „Aştept o ameliorare a situaţiei în contextul pozitiv al vizitei lui Lukaşenko”, a spus Viorel Cibotaru.

Analistul politic Vitali Andrievschi a spus în cadrul aceleaşi emisiuni că, probabil, Lukaşenko ar avea frică că Vladimir Putin, urmărind scopurile proiectului său „Novorossia”, să nu provoace acţiuni de separatism şi pe teritoriul Belarusului. „Nu este exclus că lui Aleksandr Lukaşenko îi este frică de separatism. De aceia el vrea să aibă relaţii cu Ucraina şi Republica Moldova, iar prin intermediul lor, să-şi amelioreze şi relaţiile cu Occidentul”, a conchis Andrievschi.

Comentatorul politic Roman Mihăeş a declarat în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV” că susţinerea Belarusului a venit ca un colac de salvare pentru Republica Moldova în condiţiile embargoului rusesc, însă prin această susţinere Lukaşenko urmăreşte anumite scopuri. „Are Belarusul un interes, să-şi vândă produsele în Europa prin Moldova. Prin apropierea cu Moldova se apropie de Europa", a punctat analistul. Doctorul în drept Alexandru Cauia, de asemenea, susţine că prin apropierea de Republica Moldova Lukaşenko vrea să ajungă la piaţa europeană pentru desfacerea propriilor produse .

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite