Bienala Teatrului „Eugene Ionesco“ 2014, sub îndemnul „Faceţi teatru, nu război“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Vutcărău, Monica Babuc şi Val Butnaru promit un program cultural consistent FOTO: Tudor Iovu
Petru Vutcărău, Monica Babuc şi Val Butnaru promit un program cultural consistent FOTO: Tudor Iovu

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Scenice Bienala Teatrului „Eugene Ionesco“ (BITEI) şi-a ridicat aseară cortina cu premiera „Oscar şi Tanti Roz“, în regia lui Petru Vutcărău.

Spectacolul, realizat în parteneriat cu Hospice Angelus, spune povestea unui copil bolnav de leucemie, care îşi trăieşte ultimele zile într-un spital. Alături de el se află o îngrijitoare care îl ajută să înţeleagă viaţa şi să întâmpine moartea cu zâmbetul pe buze.

Festivalul are loc în perioada 21 mai-15 iunie şi va aduna la Chişinău peste 20 de spectacole de teatru, dans şi muzică din zece ţări: Franţa, România, Israel, Japonia, Polonia, Coreea de Sud, Marea Britanie, Turcia, Ucraina şi, desigur, Republica Moldova.

Sloganul acestei ediţii este „Make theatre, not war“ (n.r. din engleză „Faceţi teatru, nu război“). „Este o parafrază după John Lennon şi nu este una gratuită. Bubuitul de tunuri intervine şi în arta noastră. Bunăoară, o trupă foarte bună a refuzat, în ultimul moment, să vină la festival, fiindcă avea escală prin Kiev şi nimeni nu le asigura integritatea actorilor“, a explicat Val Butnaru, directorul Teatrului „Eugene Ionesco“. 

Eveniment de talie naţională

Această ediţie este marcată şi de faptul că bienala a fost inclusă, prin decizie de Guvern, în lista festivalurilor de importanţă naţională, alături de „Mărţişor“ şi „Maria Bieşu“, şi, prin urmare, va fi finanţată de stat corespunzător. „Am alocat pentru acest minunat eveniment cultural un milion de lei. Suntem coştienţi că, deşi depăşeşeşte cei 300.000 de lei oferiţi în ultimii ani, suma este insuficientă pentru ca bienala să se desfăşoare aşa cum şi-ar dori organizatorii şi cum ne-am dori şi noi“, a precizat ministrul Culturii, Monica Babuc, mărturisind că nu a lipsit de la nicio ediţie a BITEI.

Shakespeare’s Globe, în turneu

O altă noutate este lansarea secţiunilor „Personalităţi notorii ale teatrului românesc“, dedicată acum regizorului Alexandru Dabija, şi „Moldavian showcase“, în cadrul căreia teatrele din ţară urmează să-şi prezinte producţiile în faţa criticilor şi directorilor de festivaluri, invitaţi de peste hotare. Din păcate, doar Teatrul „Ginta Latină“ a răspuns la invitaţia lansată de organizatori. „Noi, însă, vom insista pentru că este un proiect interesant ca, folosind acest eveniment, să promovăm cultura naţională“, a spus Petru Vutcărău, directorul artistic al Teatrului „Eugene Ionesco“. 

Printre numele notorii din programul acestei ediţii se numără teatrul Shakespeare’s Globe din Londra, care ajunge la Chişinău în cadrul unui turneu mondial cu „Hamlet“ într-o versiune inedită, cântăreaţa Ada Milea, prezentatorul TV Cătălin Ştefănescu, formaţia Braf din Paris, compania de dans Orly Portal din Israel. 

Program mai lejer

Este prima ediţie care se desfăşoară doar la Teatrul „Eugene Ionesco“, de aceea va avea loc câte un spectacol pe zi, iar festivalul va dura mai mult decât de obicei. Acest lucru i-a scutit pe organizatori de cheltuielile pentru închirierea altor scene. Biletele vor costa între 100 şi 200 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite