Ilfovenii care dădeau ţepe cu telefoane mobile scumpe pe un site de vânzări online rămân în arest

Ilfovenii care dădeau ţepe cu telefoane mobile scumpe pe un site de vânzări online rămân în arest

Gruparea a înşelat peste 200 de persoane FOTO Arhivă

Magistraţii Judecătoriei Zalău au decis că membrii grupării infracţionale din comuna ilfoveană Ştefăneştii de Jos şi din Bucureşti, care a înşelat sute de persoane din întreaga ţară cărora le-a promis, prin intermediul unui site de vânzări online, telefoane pe care le-au plătit fără a le vedea vreodată, trebuie să fie cercetaţi, în continuare, în stare de arest preventiv.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătorii au admis, săptămâna aceasta, cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DIICOT- Biroul Teritorial Sălaj de prelungire a arestării preventive în cazul a trei dintre cei şapte membri ai grupării. Vorbim despre trei tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 23 de ani, aflaţi în arestul IPJ Sălaj din luna ianuarie şi care vor mai sta după gratii cel puţin până în 22 mai, când expiră noua prelungire. Cei trei au formulat, însă, recurs împotriva deciziei Judecătoriei Zalău, care se va judeca azi la Tribunalul Sălaj.

Reamintim că cei şapte ilfoveni implicaţi în escrocherie sunt P. Dan Florin, R. Laurenţiu Mihai, D. Mădălin Ionel, Z. Ionuţ, T. Radu Marian, N. Mariana şi N. Gheorghe. P. Dan Florin, R. Laurenţiu Mihai şi T. Radu Marian au creat mai multe conturi pe site-ul www.okazii.ro prin care expuneau spre vânzare mai multe telefoane mobile, respectiv Iphone 5, Iphone 4S, Samsung Galaxy S3, HTC ONE X, pe care nu le deţineau în realitate şi pe care le vindeau cu sume cuprinse între 1000 şi 2000 lei. Folosindu-se de date false, ei creeau conturi fictive pe site. Pe aceste conturi, inculpaţii postau anunţuri de vânzare a telefoanelor mobile menţionate anterior  cu precizarea că acestea trebuiau plătite în avans.

Ulterior, inculpaţii erau contactaţi de către potenţialii clienţi, iar în urma acestor contacte, prin intermediul canalului de comunicare yahoo messenger, stabileau detalii cu privire la modalitatea de plată. De asemenea, cu această ocazie, inculpaţii îşi ofereau numerele de telefon reale urmând ca detaliile finale să fie stabilite prin intermediul telefonului mobil.
La solicitarea inculpaţilor, clientul trebuia să plătească în avans o anumită sumă de bani, de regulă jumătate din valoarea telefonului, respectiv sume cuprinse între 200 şi 500 lei, care ulterior erau expediate lui D. Mădălin Ionel, T. Radu Marian precum şi lui N.  Mariana şi N. Gheorghe la diferite oficii poştale din municipiul Bucureşti, sau la diferite agenţii a unor bănci – BRD, BCR, Banca Transilvania, Banc Post, Raiffeisen Bank, Garanti Bank din acelaşi oraş prin intermediul sistemului Western Union. Ei se deplasau la oficiile poştale sau la agenţiile băncilor mai sus amintite de unde ridicau sumele de bani trimise de către părţile vătămate, iar ulterior aceste sume de bani erau împărţite cu inculpatii  P. Dan Florin şi R. Laurenţiu Mihai.

După primirea acestor sume de bani cu titlu de avans, îi contactau telefonic pe clienţi şi le comunicau ca s-a produs o eroare în sistemul de expediere a coletului, în care se afla presupusul telefon mobil, coletul fiind expediat cu ramburs, clientul urmând să achite din nou o sumă de bani cu titlu de avans cuprinsă între 200-1000 de lei, sau în caz contrar, coletul nu mai era predat.

Oamenii legii spun că, fără a livra, efectiv, niciun telefon, cei şapte escroci au reuşit să stoarcă de bani aproximativ 200 de persoane, dintre care trei sunt din Sălaj. Suma colectată de aceştia este estimată de oamenii legii la aproximativ 50.000 de lei, bani pe care cei şapte i-au cheltuit, se pare, pe toţi la jocuri de norco şi în cazinouri.

Din cercetările effectuate rezultă faptul că, inculpatii au creeat un număr de aproximativ 700 de conturi fictive pe site-ul www.okazii.ro fiind inselate prin aceste manopere dolosive un un număr de aproximativ 200 de părti vătămate, prejudicial cauzat fiind în sumă de aproximativ 500 milioane lei vechi.
 

Citeşte şi Ţeapă cu telefoane scumpe, pe okazii.ro. Peste 200 de persoane înşelate. Poliţiştii caută şi alte "victime"

citeste totul despre: