Demersul inedit prin care un muzeu îşi promovează patrimoniul. „Vrem să ne extindem accesibilitatea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul vrea să faciliteze accesul publicului la colecţiile proprii FOTO MJIA Zalău
Muzeul vrea să faciliteze accesul publicului la colecţiile proprii FOTO MJIA Zalău

La intervale de două-trei săptămâni, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău va prezenta în mediul online expoziţii pe diferite tematici, prima fiind intitulată „Dacica 3D – Vase dacice din judeţul Sălaj“.

Un inedit proiect de valorificare digitală a patrimoniului şi de facilitare a accesului la acesta pentru public a fost lansat vineri, 29 mai, de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. Intitulat "Digi History", demersul constă într-o serie de expoziţii online, prezentate pe site-ul muzeului şi pe pagina de Facebook, ce urmăresc atât valorificarea digitală a patrimoniului deţinut de muzeu, cât şi facilitarea accesului la acesta pentru un public cât mai numeros.

"Digitalizarea patrimoniului pe care îl deţinem este o direcţie extrem de importantă, iar perioada în care muzeele au fost obligate să îşi închidă expoziţiile ne-a arătat cât de important este pentru noi să putem să oferim un alt tip de acces la patrimoniul pe care îl deţinem, în aşa fel încât să rămânem conectaţi cu publicul nostru şi să ne extindem adresabilitatea", a declarat Corina Bejinariu, managerul MJIA Zalău.

Aceasta a precizat că la fiecare două-trei săptămâni, muzeul va prezenta câte o expoziţie, nouă, bazată pe modelele 3D ale pieselor din colecţiile proprii, respectiv pe scanarea fotogrametircă a pieselor şi pe modelarea 3D a acestora.

"Acest mod de prezentare a patrimoniului ne permite accesul la un public mai larg şi o nouă formă de conectare cu cei interesaţi de colecţiile noastre. Expoziţiile vor fi pe o anumită tematică valorificând colecţiile diverse pe care muzeului nostru le deţine sau profile diferite de colecţii şi vor prezenta modelări 3D a pieselor din aceste colecţii. Temele vor reflecta caracterul multispecializat al muzeului nostru: istorie, artă, etnografie, antropologie", a spus Bejinariu.

Prima expoziţie din acest proiect este "Dacica 3D – Vase dacice din judeţul Sălaj" şi este deja disponibilă pe site-ul Muzeului. Publicul poate admira, dar şi interacţiona cu reproduceri tridimensionale a unor artefacte descoperite pe teritoriul judeţului nostru în cadrul diverselor campanii de cercetare arheologică desfăşurate de instituţie. Mai mult, cei care deţin ochelari VR – 3D pot da click pe simbolul VR şi vor intra în minunată lumea a artefactelor.

"Deşi această metodă de digitalizatre ne permite să creăm arhiva digitală şi să ajungem la publicul interesat, nu va putea înlocui niciodată expoziţia clasică şi vizita la muzeu. Este, însă, o modalitatefoarte utilă de a ne promova patrimoniul", a conchis reprezentantul MJIA Zalău.

Citiţi şi:

Expoziţie inedită la Zalău. Cercetările antropologice care au încercat să delimiteze rasele prin măsurători

FOTO Proiect ambiţios de istorie digitalizată. Care sunt monumentele ameninţate de distrugere reconstituite 3D

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite