Autorităţile reiau ideea aducţiunii apei din judeţul Cluj. De ce investiţie este nevoie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Priza de apă ar urma să se facă din lacul Tarniţa FOTO Adevărul
Priza de apă ar urma să se facă din lacul Tarniţa FOTO Adevărul

Exerciţiul financiar 2014 - 2020 pe fonduri europene ar putea aduce speranţa la condiţii de viaţă civilizate pentru sălăjenii care nu au, nici până în acest moment, acces la servicii de alimentare cu apă şi canalizare.

O investiţie estimată la 250 - 300 de milioane de euro ar putea aduce apă potabilă la robinetele tuturor sălăjenilor, inclusiv a celor din mediul rural, iar localităţile cu mai mult de 2.000 de locuitori ar putea fi racordate chiar şi la reţele de canalizare. Sunt planurile, îndrăzneţe, ale Companiei de Apă Someş Cluj, dezvăluite pentru Adevărul de Vasile Dărăban, directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare a Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someş – Tisa, asocieţie ce supervizează activitatea companiei.

Până acum, a fost făcut masterplanul judeţelor Cluj şi Sălaj, ce reprezintă aria de acoperire a companiei, şi a fost realizată aplicaţia pentru programul de finanţare. Cererea propriu-zisă ar urma să fie depusă în cursul acestui an. Dacă ea va fi aprobată, din bazinul din care se alimentează cu apă municipiul Cluj, o conductă ar urma să aducă apa şi în judeţul Sălaj. Conducta ar urma să intre în judeţ prin zona Dragu, de unde s-ar bifurca spre Zalău şi Şimleu Silvaniei, respectiv spre Jibou şi Cehu Silvaniei. Priza de apă s-ar face din lacul Tarniţa, iar tratarea ei - în staţia de la Gilău.

În prezent, principala sursă de apă potabilă pentru sistemul centralizat de alimentare este lacul Vîrşolţ, sursă considerată de oficialii companiei inferioară din punct de vedere calitativ celei din Cluj, ceea ce face ca pentru tratarea apei să se cheltuie sume mari de bani.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite