Top 10 fobii ale omului modern. Fricile patologice cele mai frecvente în rândul românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claustrofobie lift FOTO Shutterstock
Claustrofobie lift FOTO Shutterstock

Fobia este o teamă excesivă şi persistentă, aparent nejustificată, faţă de anumite obiecte sau situaţii care în mod firesc nu reprezintă un pericol.

Fobiile se manifestă prin atacuri de panică, senzaţie de sufocare, bătăi rapide ale inimii şi pot culmina chiar cu stări de leşin. Frica intensă şi nejustificată faţă de anumite obiecte sau împrejurări necesită ajutor de specialitate pentru a putea fi depăşită, însă psihologii afirmă că prea puţin români cer ajutor pentru a depăşi astfel de suferinţe. Netratate corespunzător, fricile devin extreme şi tot mai greu de depăşit, atenţionează psihologul Ionel Brătianu.

”Adevărul” vă prezintă zece dintre cele mai întâlnite fobii în rândul românilor, conform psihologilor autohtoni. 

1. Acrofobia - frica de înălţime

Acrofobia, frica extremă de înălţime, este una dintre cele mai des întâlnite fobii. Persoanele care suferă de acrofobie au senzaţia de panică atunci când sunt la înălţime, au palpitaţii, caută ceva pe care să se prindă, nu au încredere în propriul echilibru, pur şi simplu sunt paralizaţi de frică, le este greu să raţioneze iar, uneori, încep să plângă sau să ţipe.  


2. Claustrofobia - frica extremă de spaţii inchise

Claustrofobia reprezinta frica patologică de spaţiu închis. Persoanele care suferă de claustrofobie simt că se sufocă şi nu au aer dacă rămân într-o începere fără ferestre, într-un lift, într-un tunel, într-o maşină. Inclusiv hainele strânse pe gât pot fi un adevărat pericol pentru claustrofobi. 

Claustrofobia se dezvolta atunci când mintea face asocierea între locurile mici psihologic şi un pericol iminent. Psihologii afirmă că persoanelor claustrofobe le este frică de ce li s-ar putea intâmpla daca ramân închisi în respectivele zone.

3. Aviofobia - frica paralizantă de avion

Aviofobia este frica iraţională de a fi într-un aparat de zbor şi poate fi determinată de alte fobii: frica de accidente, frica de spaţii închise, frica de înălţime, frica de turbulenţe, frica de atacuri teroriste etc. Aviofobia este marcată în general de evenimente traumatizante produse în spaţiul aerian, dar poate fi depăşită prin educaţie.  

4. Autofobia - frica de a fi singur

Frica extremă de a fi singur este întâlnită cel mai frecvent la vârsta copilăriei, însă atunci când nu se primeşte suport de specialitate escaladează şi la vârstele adulte. Persoanele autofobe sunt îngrozite de ideea de a fi singuri într-o încăpere şi au senzaţia de pericol iminent dacă nu au pe altcineva în preajmă.   

5. Coulrofobia - frica de clovni

Pentru unele persoane, întâlnirea cu un clovn poate fi o experienţă înfricoşătoare. Frica îngrozitoare de clovni poate fi întâlnită la orice vârstă. Coulrofobia apare în copilărie şi, de regulă, este asociată cu imaginea clovnilor malefici din cărţi sau filme horror.


6. Chiroptofobia - frica de lilieci

Chiroptofobia este frica patologică de lilieci. Posibilitatea de a se afla în prezenţa unor lilieci declanşează atacuri de panică, iar cele mai multe dintre persoanele care suferă de chiroptofobie asociază liliecii cu vampirii, întunericul şi moartea.  

7. Agirofobia - frica de a traversa strada

Agirofobia reprezintă frica iraţională de a traversa străzile sau intesecţiile. Spre deosebire de persoanele obişnuite, agirofobii sunt terorizati de ideea de a traversa intersecţiile şi încearcă să le evite. În multe dintre cazuri, agirofobia este provocată de experienţe traumatizante în care au fost implicate persoane apropiate.  

8. Arachnofobia - frica de paianjeni

Arachnofobia reprezintă frica necontrolată de paianjeni şi alte arahnide. Persoanele care suferă de arachnofobie pot suferi atacuri de panică şi dacă văd o simplă pânză de păianjăn sau o fotografie un un păianjăn.   

9. Hemofobia - frica de sânge

Hemofobia este frica de nestăpânit faţă de singe. Atacurile pe panică suferite de persoanele hemofobe sunt urmate de greaţă, palpitaţii, atacuri de panică, transpiratii excesive şi culminează deseori cu leşinul.  

10. Necrofobia - frica de cadavre

Persoanele care suferă de necrofobie manifestă o frica anormală de lucruri moarte sau asociate mortii: sicrie, morminte etc. Cei care sufera de aceasta fobie se pot simţi rau mereu sau doar atunci când  trebuie să participe la funeraliile unei persoane apropiate. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite