Regal de teatru la Vaslui: reprezentaţii de excepţie în cadrul Festivalului Umorului ”Constantin Tănase”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de o săptămână, începând cu 2 octombrie, municipiul Vaslui găzduieşte cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Umorului “Constantin Tănase”, eveniment cultural cu o tradiţie impresionantă. Spectacolele de teatru se vor juca cu casa închisă, vasluienii epuizând biletele încă dinaintea deschiderii festivalului,

De duminică, municipiul Vaslui a devenit capitala umorului, nume imortante ale teatrului românesc putând fi admirate pe scena Casei de Cultură ”Constantin Tănase” din Vaslui.  Oraganizat o dată la doi ani, Festivalul Umorului "Constantin Tănase" este primul festival de umor din România, prima sa ediţie fiind organizată de reputatul teatrolog Valentin Silvestru, originar ca marele Constantin Tănase de pe meleaguri vasluiene, în 1970.

Anul acesta, prima zi de festival a debutat, potrivit tradiţiei recente, cu spectacolul de excepţie a actorilor de la Teatrul ”Masca”, care au susţinut pe parcursul zilei mai multe reprezentaţii în Piaţa Civică a municipiului Vaslui. Astfel, de la ora 13.00, actorii Teatrului ”Masca” a jucat piesa ”Vânt de primăvară prin piersici”, în regia actorului Mihai Mălaimare, iar seara, aceeaşi trupă a încântat publicul şi cu statuile vivante. 

Seara, a fost încheiată pentru publicul adunat în aer liber o altă interpretare de excepţie a actorilor Teatrului Masca, în piesa ”Zidul”.

Prima zi de festival a adus şi parada costumelor de teatru, dar şi două spectacole în Sala Mare Casei de Cultură Vaslui : ”Jocul de-a vacanţa”, a Teatrului ”V.I. Popa”, şi ”Sunt un orb”, un recital al actorului Horaţiu Mălăele.

image

În cadrul festivalului, Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” organizează atât Salonul de Caricatură, cât şi expoziţii personale.
“Vom avea expoziţii personale ale lui Constantin Ciosu, câştigătorul ediţiei trecute, precum şi ale graficienilor Costel Pătrăşcan, Leonte Năstase şi Ion Barbu. În foaierul Primăriei Vaslui,  avem vernisajul unei expoziţii de grafică satirică semnată  de Florian Doru Crihană, iar în foaierul Bibliotecii Judeţene vom vernisa o expoziţie personală Costel Pătrăşcan, cel care, ca şi la ediţia precedentă, a fost preşedintele juriului de la Salonul de Caricatură. Marţi, la Casa de Cultură, vom avea trei expoziţii personale, realizate de Leonte Năstase, Cristian Vecerdea – CRIV şi Ovidiu Ambrozie Bortă – BOA.  Aş mai vrea să semnalez că vom avea patru graficieni celebri care le vor face caricaturi celor care vor dori. Şi în acest an am editat un album al Salonului de Caricatură, care cuprinde o serie de lucrări dintre cele trimise la concurs. Sperăm ca vasluienii să aprecieze acţiunile organizate şi îi aşteptăm alături de noi”, au anunţat organizatorii.

Satiră şi caricatură

Biblioteca Judeţeană “Nicolae Milescu Spătarul” a asigurat şi de această dată organizarea Concursului de satiră umoristică. “Bucuria cea mai mare pe care eu o am în calitate de co-organizator al acestui eveniment se referă la simbolul de oraş civilizat pe care îl transmitem pentru toată ţara. Imaginea aceea de cenuşiu, de urât, de negru, care planează asupra oraşului nostru mă deranjează cumplit. Este un şoc pentru toţi cei care vin, cel puţin la Salonul de Literatură, să constate că Vasluiul este un oraş cu reale valenţe culturale, iar imaginea pe care o are promovată în ţară e cu totul alta. Am cerut tuturor participanţilor la concurs să scrie un rondel, un catren, un sonet, despre oraşul Vaslui. Spre bucuria noastră, a organizatorilor, o să vedeţi că vorbele sunt atât de frumoase şi de sincere despre ceea ce se întâmplă, încât, cu siguranţă, o să aveţi un sentiment de mândrie.  Repet, eu sunt mândru de acest oraş şi cred că valenţele culturale pe care le avem ne plasează undeva în partea superioară a unui clasament naţional”, a afirmat Gelu Voicu Bichineţ, directorul Bibliotecii Judeţene.

Trofeul de la caricatură a ajuns la Galaţi

Salonul Internaţional de Caricatură a adunat şi în acest an umorişti de notorietate, care au căutat să dea un răspuns cât mai autentic la tema ediţiei – “Tehnocraţia salvează România”. Juriul a fost convins, în cele din urmă, de gălăţeanul Valentin Chibrit, care a primit marele premiu pentru originalitate şi măiestrie artistică.
Premiul I l-a obţinut Mihai Ignat (Ploieşti), urmat de Marian Avramescu (Sângeru, judeţul Prahova) şi Cristinel Vecerdea – CRIV (Lugoj). Menţiuni au fost atribuite artiştilor Andy Ceauşu (Tel Aviv), Alex Dimitrov (Chişinău) şi Liviu Pencea (Giurgiu).
Juriul a ţinut să confere şi un premiu pentru debut Biancăi Ioana Croitoru (Babadag, judeţul Tulcea).
Organizatorii nu l-au uitat pe Ion Barbu, din Petrila, căruia i-au acordat Premiul de Onoare pentru întreaga creaţie artistică. 

   

Programul festival, luni 3 octombrie

Ora 13:00 – Biblioteca Judeţeană “Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui – foaier: Expozitie personală de grafică satirică realizată de Costel Pătrăşcan
Ora 17:30 – Sala Studio, Casa de Cultură: POINT prezintă spectacolul de teatru independent “Menajeria de sticlă”
Ora 19:00 – Sala Mare, Casa de Cultură: Compania Passe Partout DP – “România – Închis pentru inventar”, regia: Dragoş Huluba
Ora 20:30 – Sala Mare, Casa de Cultură: Compania Passe Partout DP – Recital Dan Puric – “Vis”, regia: Dan Puric.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite