Comuniştii au asfaltat 3 kilometri de drum într-o noapte, când Nicolae Ceauşescu a venit la începerea construcţiei barajului de la Porţile de Fier II

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauşescu împreună cu Iosip Broz Tito la Porţile de Fier I Sursa Facebook Drobeta Turnu Severin de altădată
Nicolae Ceauşescu împreună cu Iosip Broz Tito la Porţile de Fier I Sursa Facebook Drobeta Turnu Severin de altădată

Vizitele fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu la Drobeta Turnu Severin dădeau mari emoţii conducătorilor comunişti pentru că dictatorul era imprevizibil. Se mai spune că la acea vreme reprezentanţii Partidului Comunist Român respirau uşuraţi atunci când auzeau că doar Nicolae Ceauşescu venea în judeţ pentru că soţia sa, Elena, era foarte pretenţioasă.

În vara anului 1989 avea să fie ultima vizită a lui Nicolae Ceauşescu la Drobeta Turnu Severin, de altfel fiind printre ultimele vizite de lucru în teren ale dictatorului. Toată lumea ştia că preşedintele va vizita Combinatul de Apă Grea de la Halânga, aflat la câţiva kilometri de municipiul Turnu Severin. În unitate totul arăta ireproşabil, aleile erau curate ca lacrima, instalaţiile  impecabile şi proaspăt vopsite, angajaţii care urmau să dea mâna cu preşedintele aleşi pe sprânceană şi verificaţi din punct de vedere al stării de sănătate. Totul a ieşit la carte, numai că în momentul în care mai marii vremii respirau uşuraţi, Ceauşescu i-a anunţat sec că vrea să viziteze şi barajul de la Porţile de Fier I. Nu era prins în program acest obiectiv, astfel că anunţul i-a luat prin surprindere şi le-a dat emoţii de zile mari. Profesionalismul celor care lucrau însă în barajul de la Porţile de Fier I a făcut însă ca vizita, chiar şi neanunţată, să fie una de succes, iar la final preşedintele s-a declarat mulţumit de ceea ce a găsit acolo.

Severinenii îşi amintesc că în drum spre Combinatul de Apă Grea, Ceauşescu le-ar fi dat ordin celor din partid să demoleze casele care se află pe Calea Târgu Jiului, de o parte şi alta a Drumului Naţional 67, şi în locul lor să construiască sere. De asemenea, le-ar fi dat indicaţii clare privind şi construirea unei linii de tramvai care să transporte muncitorii din Turnu Severin  la Combinat.

Ultima vizită a preşedintelui Republicii Socialiste România la Turnu Severin a ridicat serioase semne de întrebare în rândul celor care la vremea respectivă făceau parte din structurile de ordine publică şi siguranţă naţională. Comandanţii subunităţilor de grăniceri au primit ordine clare ca pe timpul vizitei lui Nicolae Ceauşescu la Turnu Severin militarii în termen să nu fie dotaţi cu armament şi cu muniţia specifică executării unor misiuni la graniţă pe perioada efectivă a vizitei şi să aibă asupra lor doar baioneta. Nimeni nu a bănuit la vremea respectivă de ce s-au luat aceste măsuri fără precedent, dar acum după cele petrecute în sângerosul decembrie 1989, putem trage concluzia că serviciile speciale aveau informaţii că se pregătea ceva împotriva preşedintelui. Este însă posibil ca aceste măsuri suplimentare de siguranţă să fi venit şi pe fondul stării accentuante de nemulţumire în rândul populaţiei.

Un fost angajat al barajului de la Porţile de Fier II îşi aminteşte că în momentul în care a început construcţia hidrocentralei şi era programată întâlnirea lui Nicolae Ceauşescu cu preşedintele Republicii Socialiste Federative Iugoslave, Iosip Broz Tito, comuniştii au asfaltat într-o noapte trei kilometri de drum între Balta Verde şi Colonia de la Porţile de Fier II. Şi tot pentru a da bine în ochii preşedintelui, la ferma de suine de la Gruia, o unitate model la acea vreme care număra peste 37.000 de capete, în timpul unei vizite de lucru a preşedintelui, cele mai frumoase exemplare au fost aduse în halele din faţă, mizând că Ceauşescu se plictiseşte să meargă prin toate halele.

Citiţi şi:

Severinenii se temeau să muncească la buncărele de sub Casa Poporului pentru a nu fi omorâţi

Constantin Dinu, ultimul prim secretar al judeţului Mehedinţi şi primar al Severinului timp de trei mandate după Revoluţie


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite