Impozit de 5 ori mai mare pentru terenul agricol nelucrat doi ani la rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Cod Fiscal ar putea face ordine în domeniul agricol în privinţa terenurile agricole nelucrate. La nivel de ţară, sunt sute de mii de hectare de terenuri în această situaţie, ceea ce din punct de vedere economic înseamnă o mare pierdere. Conform proiectului de Cod Fiscal, pentru terenul agricol din extravilan nelucrat timp de doi ani consecutiv, impozitul se poate majora cu până la 500%.

Proprietarii care nu îşi îngrijesc terenurile ar putea plăti, din ianuarie 2017, un impozit cu 500% mai mare faţă de nivelul standard, se arată în proiectul noului Cod Fiscal elaborat de Guvern.

Statisticile arată că în toată ţara există 500 de mii de hectare ce nu produc nimic. În aceste condiţii, noul Cod Fiscal va reglementa impozitarea pe suprafaţă în cazul terenurilor care nu sunt lucrate. 

Cornel Stroescu, preşedintele Camerelor Agricole Naţionale, Cornel Stroescu, consideră că această măsură ar fi benefică întrucât mulţi proprietari preferă să lase terenurile pârloagă. Chiar la ferma sa de la Gârla Mare (Mehedinţi) se confruntă cu această situaţie, circa 30 de proprietari refuză să-i arendeze terenurile pe care le deţin, dar nici nu le cultivă. Evident că poate fi înţeles refuzul de a arenda terenul cuiva, dar iată că legea nu va mai tolera situaţia când cu rea voinţă un proprietar îşi lasă pământul nemuncit. Culmea este că în momentul de faţă, proprietarii care nu muncesc terenurile primesc subvenţie pentru a le întreţine, dar în multe cazuri nici măcar acest lucru nu-l fac.

“Eu, la suprafaţa pe care o lucrez, am cel puţin 30 de proprietari care nu vor să arendeze, nici nu-l cultivă şi nici nu-l întreţin. Dacă ar fi o suprafaţă mai mare, dacă l-ar lucra, nu ar fi nicio problemă! E proprietatea omului, nu vrea să-l arendeze, dar atunci când nu vrei nici măcar să-l întreţii, e o problemă şi pentru noi şi de aceea sperăm ca noua lege să fie benefică pentru cei care îl lucrează”, declară Cornel Stroescu.

Şi localnicii din Gârla Mare văd cu ochi buni noile prevederi ale Codului Fiscal. „Să plătească impozitul, dacă nu pot să muncească pământul să-l dea la patronii ăştia care muncesc pământul decât să-l lase aşa nemuncit, obleagă”, spune o femeie din Gîrla Mare.  „Eu nu am decât un pogon, impozit plătesc. Sunt hectare întregi în comună nemuncite, dar iau bani de la APIA, pe valea gârlei aici pământurile sunt lăsate obleagă”, spune un alt localnic de la Gârla Mare.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite