Funcţionarii care vin la primărie de patru luni fără să fie plătiţi. „Nu ştim cum ne descurcăm. Avem datorii peste datorii“
0Funcţionarii din şase primării din Mehedinţi nu şi-au mai primit salariile de câteva luni. Este vorba de primăriile din Podeni, Pădina, Bala, Iloviţa, Rogova, Livezile şi Braniştea.
Blocajul financiar înregistrat la şase primării din judeţul Mehedinţi capătă aspecte dramatice. Fiindcă la finele anului aveau în cont bani de la Uniunea Europeană pentru proiecte de dezvoltare, în ianuarie 2018 s-au trezit că nu mai primesc bani de la Guvern din cotele de TVA defalcate.
Aşa se face că edilii nu mai au bani de salarii şi administraţia locală funcţionează la limită. Cu bugetele locale goale, primarii nici nu mai iau în calcul resurse pentru dezvoltare, adică pentru implementarea de proiecte în folosul locuitorilor.
În această situaţie s-a ajuns nu pentru că s-au mărit salariile, ci din cauza unei prevederi din Legea bugetului de stat, care spune că dacă, la sfârşitul unui an, o primărie are un excedent bugetar, atunci la alocarea bugetului pentru anul viitor suma alocată acelei primării va fi redusă cu jumătate din suma care constituie excedent bugetar. Aşa s-a întâmplat, de exemplu, la Bala, care finele anului 2017 avea în cont patru milioane de lei, bani care proveneau din fonduri europene sau alte economii pentru investiţii, astfel că suma alocată de la buget s-a înjumătăţit cu 2 milioane de lei, iar la prima rectificare de buget nu a mai primit niciun leu.
Şi la Podeni situaţia este gravă. Cei 11 angajaţi ai instituţiei nu şi-au primit salariile de trei luni. A trecut 8 septembrie, data când de regulă li se achitau drepturile salariale, iar acum aşteaptă cu toţii ca primăria să primească banii necesari la rectificarea de buget.
„Nici noi nu mai ştim cum ne descurcăm. Avem datorii peste datorii. Am intrat în a patra lună fără salarii, dar aşteptăm acum să ne dea banii că am văzut că a trecut rectificarea”, ne-a spus un funcţionar al primăriei.
Dar primăriile nu se confruntă doar cu poblema salariilor, din lipsa fondurilor peste jumătate din administraţiile publice locale din Mehedinţi au stagnat proiectele care trebuiau începute în această perioadă ori aveau nevoie de cofinanţare.