Alunecări de teren pe DN 57, la Orşova. Clisura Dunării ar putea rămâne izolată
0
Alunecările de teren creează din nou probleme pe DN 57, unul din cele mai periculoase drumuri naţionale din sud-vestul României. Autorităţile locale vor restricţiona în câteva zile circulaţia vehiculelor mai mari de 7,5 tone pe acest drum, care face legătură între judeţele Mehedinţi şi Caraş Severin.
Ploile abundente care au căzut în această toamnă au distrus o bucată de drum chiar la ieşire din Orşova spre Clisura Dunării, mai exact între kilometri 3+000 si 4+093. Localnicii se tem de ce este mai rău şi spun că dacă nu se intervine urgent vor rămâne izolaţi. „Am trei copii care merg la şcoală pe rigolă. Trebuie să se facă ceva, dacă se rupe ar fi un dezastru fiindcă este singurul drum care face legătura dintre localităţile de pe Clisură şi Orşova”, spune un orşovean. „Nevastă-mea în locul ăsta şi-a rupt piciorul unde s-a lăsat aici drumul. Trebuie reparat neapărat fiindcă sunt atâtea localităţi pe Clisură iar pe aici nu se va mai putea trece”, se plânge un alt orşovean. Oamenii spun că terenul fuge şi de sub casele lor. „Să vedeţi casele cum au plecat la vale, eu am casa toată aplecată în jos, văd din hol în curte. Noi am făcut cerere şi ni s-a spus că o să se facă un zid de sprijin, dar nu ni s-a făcut”, spune o femeie din Orşova.
Primăria nu are bani pentru reparaţia drumului
Situaţia acestui sector de drum este delicată nu doar din cauza alunecărilor de teren, ci şi din punct de vedere juridic. Primăria Orşova s-a trezit pe cap cu acest drum în 2011, printr-o hotărâre de guvern. Consilierii locali au ripostat, au refuzat să semneze protocolul de predare-primire cu fostul administrator – Compania Naţională de Drumuri şi Poduri, dar degeaba. Drumul este acum în administrarea Primăriei Orşova, iar bugetul acestei primări nu poate supota sub nicio formă costurile cu reabilitarea drumului, astfel că edilii oraşului cer sprijin de la Guvern pentru ca această bucată de drum să revină în administrarea Companiei de Drumuri. „Bugetul local al Primăriei este în jur de vreo 40 de miliarde lei vechi venituri proprii, iar costurile acestei lucrări se ridică la peste 80 de miliarde de lei. Eu sunt de acord ca viceprimar şi este o părere personală ca să luăm în administrare acest drum, dar întâi să-l primim reabilitat de la Compania Naţională de Drmuri şi Poduri , nu să executăm noi lucrări de întreţinere. Bugetul local este împovărat cu această situaţie dramatică”, spune viceprimarul Orşovei, Constantin Negulescu.
Clisura Dunării ar putea rămâne izolată
Problema alunecărilor de teren în Orşova este veche, însă de această dată se pune problema izolării unui cartier întreg al Orşovei de restul oraşului, dar şi a localităţilor mehedinţene de pe Clisura Dunării. „După cum este cunoscut DN 57 nu este doar un drum naţional, ci este şi un drum strategic care asigură circulaţia şi face legătura între cele mai importante localităţi de pe Clisura Dunării; Eşelniţa, Şviniţa, Dubova, Moldova Nouă şi care are o importanţă economică deosebită. Pe porţiunea actuală de la kilometrul 3 până la kilometrul 4 alunecarea respectivă întrerupe în totalitate circulaţia cu localităţile respective, nici măcar cu bicicleta nu se va mai putea trece”, mai spune Constantin Negulescu. Până se va clarifica situaţia acestui drum, dar mai ales până se vor găsi fondurile necesare consolidării şi reabilitării, Primăria Orşova va restricţiona în câteva zile circulaţia autovehiculelor mai mari de 7,5 tone. În acest sens, Primăria a emis o hotărâre de Consiliu Local şi a făcut demersurile necesare către Poliţie şi Compania de Drumuri pentru obţinerea avizelor şi instalarea indicatoarelor rutiere care se impun. De peste un an de zile, probleme pe Drumul Naţional 57 sunt şi la intrare în Dubova. Alunecarea de teren s-a produs pe o porţiune de circa 15 metri, afectând şi câţiva metri din asfalt, iar circulaţia în zonă se face doar pe un singur sens.
Citiţi şi:
Alunecările de teren din Clisura Dunării din primăvara anului 2010 ar putea recidiva






