VIDEO Dobrogea ascunsă. Ce poţi vedea dacă te aventurezi în sălbăticie
0Pentru iubitorii naturii, o expediţie în două zone izolate din Dobrogea este garantat o experienţă insolită. Este vorba despre două rezervaţii naturale - Valea Mahomencea şi Colţanii mari.
Cele două rezervaţii naturale, Valea Mahomencea şi Colţanii mari, se află în zona Casimcea, în judeţul Tulcea.
„Peisajul este spectaculos pentru podişul dobrogean. Formaţiunile stâncoase din cele două rezervaţii sunt formate din şisturi verzi, roci extrem de vechi datând din proterozoic - adică s-au format cândva între 2,5 miliarde de ani şi 541 milioane de ani în urmă.
GALERIE FOTO DIN VALEA MAHOMENCEA
Colţanii Mari sunt nişte formaţiuni stâncoase singulare abrupte ce mărginesc răul Casimcea. Valea Mahomencea are ca aspect caracteristic versanţii cu structuri diferite, pe partea stângă din loess, iar pe partea dreaptă din şisturi verzi.
Ambele zone sunt pustii şi lipsite de arbori, nu există păduri. Le-am explorat în mare parte, dar tot au rămas câteva zone din rezervaţii unde nu am ajuns.
Pentru că prezenţa omului este relativ limitată (există totuşi turme de oi şi terenurile adiacente sunt cultivate), viaţa sălbatică este destul de bine reprezentată şi ar merită o tură special pentru sălbăticie. Am găsit şi o specie de şarpe foarte rară. Este destul de dificil de străbătut pentru că zona are o ariditate mare în ciuda prezenţei apei“, explică dr. Antal Boncoi din Tulcea, explorator al Dobrogei.
Rezervaţia naturală Valea Mahomencea are o suprafaţă de 1.029 hectare, iar accesul se face pe drumuri agricole, din drumul judeţean dintre Rahmanu şi Casimcea, în dreptul localitătii Corugea. Este o arie de stepă, cu o particularitate ce o face unică: absenţa totală a arborilor, ceea ce creează în Mahomencea un cadru peisagistic aparte.
Valea Mahomencea are versanţi asimetrici, pe malul stâng al cursului de apă fiind constituiţi predominant din șisturi verzi, iar pe malul drept – din faleze loessoide. De asemenea, în peisajul rezervației se remarcă cursurile de apă ce formează mici cascade si praguri.
Specialiştii de mediu spun că împreună cu rezervaţia Pădurea Babadag, Valea Mahomencea reprezintă singură arie protejată din Dobrogea de Nord în care este citată asociaţia de plante Elytrigietum intermediae.
Ca floră, rezervaţia reprezintă una din puţinele arii protejate din ţară în care se conservă populaţii de Astragalus cornutus şi Dianthus pallens.
Ca faună, rezervaţia se individualizează prin specia foarte rară Elaphe quatorlineata (şarpe cu 4 dungi), precum şi a unor specii ca Cyrcus pygargus (eretele sur) şi Testudo graeca (ţestoasa greacă).
Rezervaţia naturală Colţanii mari se întinde pe o suprafaţă de 3 hectare, având ca notă distinctă unul din cele mai impresionante abrupturi stâncoase din Dobrogea Centrală, constituit din şisturi verzi, ce mărginesc răul Casimcea.
Este singura arie protejată din nordul Dobrogei în care au fost semnalate trei specii de plante: Ornithogalum nanum, Arenaria rigida şi Galium verticillatum.
În această regiune se conservă speciile Spiraea crenata, Astragalus glaucus, Allium flavum ssp.tauricum, Centaurea tenuiflora, Gagea callieri. Ca specii de păsări, o importanţă deosebită o prezintă specii ca Aquila clanga, Buteo rufinus, Hieraaetus pennatus.
Pe aceeaşi temă:
FOTO Locuri de explorat în Dobrogea, unde natura este răvăşitor de frumoasă