Pescarii amatori, hăituiţi de autorităţi în Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescari în Delta Dunării ARHIVĂ ADEVĂRUL
Pescari în Delta Dunării ARHIVĂ ADEVĂRUL

Reprezentanţii Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor din Tulcea spun că pescarii amatori sunt hăituiţi de autorităţi, în timp ce braconierii fac ravagii în Rezervaţie.

Ne dorim turişti în Delta Dunării, însă nici pe cei pe care îi avem nu ştim să-i menţinem. În timp ce în Delta Dunării braconierii îşi fac de cap, şi astfel mai multe specii sunt ameninţate cu dispariţia, pescarii amatori, care reuşesc să ajungă în Deltă un weekend şi să se relaxeze cu o undiţă în mână, sunt hăituiţi de autorităţi.

Mai întâi, au de trecut testul suprem: drumul, Delta fiind greu accesibilă. Aeroportul din Tulcea este inoperabil. Calea ferată Medgidia - Tulcea este nemodernizată, iar trenul înaintează cu viteza unui melc. Accesul dinspre Galaţi şi Brăila se face ca acum un secol, prin îmbarcarea pe un pod de transport.

Varianta de accesare dinspre Constanţa ar fi de preferat. Drumul se face pe mare către Sulina pe nave de transport de mare viteză.
Practic, un concediu al unui pescar se împarte în două: drumul până în Deltă şi perioada de recreere. Aşa se întâmplă şi în cazul celor care merg pe Valea Prahovei, care sunt nevoiţi să stea multe ore la volan.

Doar câteva zone de campare

Ştefan Stoica, reprezentantul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Tulcea, spune că marea nemulţumire a pescarilor sportivi este aceea că nu sunt strict reglementate zonele unde se poate pescui în scop recreativ. Pe întreg teritoriul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării există doar câteva zone de campare, la Chilia, Sulina Sfântu Gheorghe şi Crişan, care se suprapun peste amenajări existente, de regulă în jurul unor întreprinzători. „Zone de campare ar putea fi amenajate în multe alte zone. În prezent, este interzis ca un pescar să monteze cortul în alte zone. Dacă este găsit în alt loc de pe malul Dunării sau al vreunui canal este amendat“, spune Ştefan Stoica.

Zonele de campare sunt foarte depărtate unele de altele. Reprezentantul pescarilor spune că nu înţelege de ce nu este permis pescuitul sportiv pe toată perioada anului, aşa cum se întâmplă la vecini. „Pe zonele de frontieră avem o perioadă de prohibiţie de 45 de zile, iar pe graniţă nu există niciun fel de prohibiţie“, spune el.

O altă problemă este faptul că pescarii nu sunt informaţi atunci când vin la pescuit în Deltă. „Li se eliberează un permis de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării fără să fie prea mult informaţi. Membrilor noştri le împărţim flyere din care află care sunt zonele permise pescuitului, care sunt zonele protejate parţial“, spune Ştefan Stoica.
Un permis de pescuit anual costă 30 de lei. Un turist mai are de achitat alţi  30 de lei pentru accesul pe teritoriul Rezervaţiei, iar pentru deplasare încă o taxă suplimentară de 100 de lei.

Supracontrolaţi de instituţii

„Pescarii de bună credinţă sunt supracontrolaţi de instituţii şi le spun că, oriunde îşi pun cortul este interzis. Şi când întreabă «Dar eu unde să mă duc să nu fiu amendat?» toată lumea dă din umeri“, spune Ştefan Stoica.

Nu în ultimul rând, nu sunt stabilite posibilităţile legale de transport a peştelui capturat, în cazul pescarilor norocoşi. Nimeni nu ştie care este cantitatea pe care un pescar o poate scoate din Deltă. „De multe ori pescarii sunt amendaţi atunci când sunt prinşi cu cantitatea de peşte asupra lor şi nu pot dovedi provenienţa“, spune reprezentanţii pescarilor. Amenda se ridică şi la 100 de lei.  
 

Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite