Timisoara: PORTRET / Ilie Gârleanu Răpit de Steaua, consacrat la Poli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara: PORTRET / Ilie Gârleanu  Răpit de Steaua, consacrat la Poli
Timisoara: PORTRET / Ilie Gârleanu Răpit de Steaua, consacrat la Poli

Fostul jucător al Ştiinţei, acum în vârstă de 79 de ani, a ajuns în România în 1940, şi o dată cu transferul în Banat, s-a stabilit la Timişoara.

Profil

Născut - 20 iulie 1930, Rezina (Orhei - Basarabia)
Educaţie - Absolvent de Chimie Industrială la UPT
Experienţă - 20 de ani de fotbal
Familie - Căsătorit, are un băiat de 49 de ani şi un nepot de 23

Al doilea război mondial şi invazia rusească în Basarabia au făcut ca 20 de ani mai târziu Ştiinţa Timişoara să aibă un jucător de nivel internaţional pe extrema dreaptă.

„Am fugit în 1940, când au venit ruşii. Din Chişinău am ajuns la Craiova, apoi la Sibiu. Tata era factor poştal şi am fugit cu trenul, toată familia, cu vagonul de poştă, în România. Acasă, făceam şcoala pe malul Nistrului, ne uitam pe geam şi vedeam Rusia. Copiii care jucam fotbal aveam un loc al nostru, o insuliţă pe Nistru, iar grănicerii români stăteau pe un mal, cei ruşi pe celălalt şi se uitau la noi când jucam”, şi-a amintit Ilie Gârleanu.

„Recrutat” de Steaua

Primii paşi în fotbal i-a făcut la Sibiu, unde a promovat cu Şoimii în prima divizie. O dată cu înfiinţarea echipelor departamentale, Steaua şi Dinamo, acestea au început să racoleze cei mai buni jucători din ţară, unul dintre cei vizaţi fiind şi Gârleanu, abordat de CCA la sfârşitul liceului.

De la Sibiu, acesta a preferat să meargă la Iaşi, unde fratele său mai mare era deja student. A intrat la facultate, însă nu a apucat să meargă prea mult la cursuri. „După vreo două luni m-am trezit cu ordin de încorporare. M-am întors la Sibiu, la comisariatul de care aparţineam. Acolo m-a întâmpinat un căpitan care mi-a spus ‘uite biletele de tren la vagon de dormit, diseară ne urcăm în tren şi ne prezentăm la Clubul Central al Armatei. Eşti pe lista lor şi eu am ordin să te aduc acolo. Cum vrei, stau cu dumneata până când plecăm sau am încredere în cuvântul dumitale şi ne întâlnim la tren?’. I-am spus că vin, iar el mi-a răspuns: ‘Dom’le, dacă nu vii, te arestez şi te duc pe jos până la Bucureşti, din post în post, cu santinelă după tine’. Tânăr cum eram, m-am speriat, seara am fost la vagon”, a povestit Gârleanu.

Performanţe cu Ştiinţa

În 1954, Ilie Gârleanu a ajuns la Timişoara, unde a dat admitere la Politehnică şi a jucat pentru echipa care pe atunci se numea Ştiinţa. „O amintire foarte frumoasă este sezonul 1957/58, când am câştigat Cupa României şi am terminat pe locul trei, la egalitate de puncte cu locul unu. Am fost atunci la egalitate cu Petrolul şi CCA, 27 de puncte, dar am pierdut campionatul la golaveraj, după un 1-7 cu Progresul Bucureşti”, a povestit fostul jucător.

Întrebări şi răspunsuri

Când aţi început fotbalul?
În liceu practicam fotbalul, alături de alte sporturi. Primele jocuri ca profesionist le-am „bifat” la Şoimii Sibiu, în Liga a II-a, în a doua parte a anilor ’40.

Cum aţi ajuns la Timişoara?
În primul rând a contat facultatea, iar aici aveam cele mai bune perspective, la Politehnică. Aşa am ajuns să joc la Ştiinţa, venind de la Petrolul Ploieşti.

Cum vedeţi echipa de acum?
O echipă foarte bună, cu şanse reale la titlu în sezonul următor. Sabău este deja un antrenor foarte bun, trebuie doar să câştige jucătorii de partea lui.

Ce-i place

Tot timpul mi-am respectat adversarul şi am pretins acelaşi respect. Îmi plac oamenii conştiincioşi, care nu lasă lucrurile baltă.

Ce nu-i place

Nu mi-au plăcut niciodată oamenii care depăşesc limita la băutură. Nici colegii de echipă, chiar dacă i-am ajutat, inclusiv ducându-i acasă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite