Misterele unui dosar ruşinos cu autor necunoscut al Poliţiei Timiş: furtul din camera de corpuri delicte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ancheta furtului din camera de corpuri delicte are multe necunoscute FOTO pressalert.ro
Ancheta furtului din camera de corpuri delicte are multe necunoscute FOTO pressalert.ro

„Adevărul“ continuă astăzi campania „România infractorilor necunoscuţi“ cu un caz de pus în ramă. Nu la panoul de onoare, ci la panoul ruşinii. Este vorba despre un furt în urma căruia bunuri de aproximativ 100.000 de lei au dispărut chiar din camera de corpuri delicte a Poliţiei de Frontieră Timiş. Cazul, care datează din februarie 2010, figurează şi în prezent cu „autor necunoscut“.

Prima zi a lunii martie din anul 2010 avea să le aducă poliţiştilor timişoreni un „mărţişor“ de toată frumuseţea. Jurnaliştii tion.ro au publicat atunci o informaţie potrivit căreia hoţii au dat lovitura chiar în camera de corpuri delicte a Poliţiei de Frontieră Timiş, de unde au furat mai multe bunuri confiscate. Din primele informaţii, se părea că era vorba doar despre câteva baxuri de ţigări de contrabandă. După ce poliţiştii au făcut inventarul bunurilor dispărute, s-a constatat că hoţii au plecat cu 65 de baxuri de ţigări netimbrate, 219 parfumuri şi 354 de ceasuri de firmă contrafăcute. Toată marfa era confiscată şi depusă în camera de corpuri delicte a Poliţiei de Frontieră.

Furturi repetate muşamalizate

Cazul ţigărilor, parfumurilor şi ceasurilor dispărute din sediul Poliţiei de Frontieră Timiş avea să dezvăluie faptul că furtul din camera de corpuri delicte nu este primul de acest gen. Publicaţia pressalert.ro a dezvăluit cu un an înainte că, din acelaşi loc, au dispărut patru baxuri de ţigări de contrabandă. Atunci surse din anchetă au încercat să plaseze vina pe poliţiştii care au adus la sediu ţigările confiscate, susţinând că n-ar fi venit decât cu baxurile goale.

Cazul a fost, însă, muşamalizat şi a ieşit la iveală abia după furtul mărfii de contrabandă din 2010. De altfel, cotidianul „Adevărul“ a dezvăluit la începutul anului 2010 că, în octombrie 2009, cu doar câteva luni înainte de furtul din camera de corpuri delicte, Poliţia de Frontieră Timiş a fost supusă unui control efectuat de ofiţeri de la Bucureşti, ocazie cu care s-au descoperit mai multe nereguli la „camera secretelor“.

În urma controlului, şefii de la Bucureşti au ordonat celor din Timiş să monteze camere de supraveghere atât în interiorul camerei, cât şi în exterior, precum şi un sistem de alarmă. Acest lucru nu s-a întâmplat, făcânt posibilă lovitura de graţie din martie 2010. Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Timiş şi-au justificat incompetenţa prin faptul că le-au lipsit fondurile.

„Există un ordin potrivit căruia trebuia să montăm un sistem de supraveghere la camera de corpuri delict, însă nu au existat bani pentru această investiţie“, declara, în 2010, Ciprian Gaic, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Timiş.  

Anchetă de la Bucureşti şi tăcere

În urma dezvăluirilor legate de dispariţia misterioasă a bunurilor din camera de corpuri delicte a Poliţiei de Frontieră Timiş, a fost deschis un dosar penal, iar o echipă de la Bucureşti a fost decretat începerea unei cercetări administrative la care au fost supuşi zece angajaţi ai Poliţiei de Frontieră Timiş. Anii au trecut, peste jurnaliştii timişoreni au venit alte cazuri de actualitate, iar peste dispariţia bunurilor de contrabandă din camera de corpuri delicte a Poliţiei de Frontieră Timiş s-a aşternut tăcerea.

La aproape şapte ani de la comiterea faptei, dosarul este notat în continuare cu formula „autor necunoscut“. Reporterii cotidianului „Adevărul“ au inclus cazul în campania „România infractorilor necunoscuţi“ şi au transmis Poliţiei de Frontieră Timiş o solicitare cu următoarele întrebări: Care este data exactă la care a fost comisă fapta?; Care sunt împrejurările în care a fost comisă fapta?; Care este prejudiciul reţinut în acest dosar?; Ce măsuri s-au luat după acel moment, pe linie administrativă, pentru sporirea siguranţei?; A fost sancţionată vreo persoană în urma acelui incident?; Cine era la comanda Inspectoratului în momentul comiterii faptei?.

Pe urma dosarului cu AN

La primele trei întrebări, legate de împrejurările în care a fost comisă fapta, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Timiş au refuzat să răspundă, invocând faptul că „întrebările fac obiectul unui dosar de urmărire penală instrumentat de lucrători din cadrul Secţiei 5 Poliţie Timişoara“. „Menţionăm că, în urma cazului respectiv, au fost sancţionaţi şapte lucrători din cadrul instituţiei, locaţia camerei de corpuri delicte a fost schimbată, iar la conducerea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timiş a fost desemnat domnul comisar-şef de poliţie Florea Ştefan Valeriu, adjunct al IJPF Timiş“, se mai arată în răspunsul Poliţiei de Frontieră Timiş, care n-a comunicat nici numele lucrătorilor sancţionaţi, nici natura sancţiunilor disciplinare.

Ancheta care vizează furtul din camera de corpuri delicte a Poliţiei de Frontietă Timiş este coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara. A fost trimisă o solicitare şi pe adresa parchetului în care am cerut să ni se comunice umrătoarele informaţii: stadiul cercetărilor, ce demersuri concrete s-au făcut pentru identificarea autorilor şi dacă s-a realizat o analiză pentru a identifica motivele pentru care dosarul este încă nesoluţionat.

Răspunsuri evazive

Într-un prim răspuns oferit ziarului „Adevărul“, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara au arătat că, „întrucât dosarul la care faceţi referire nu se află la sediul unităţii noastre, ne-am adresat IPJ Timiş în vederea identificării şi înaintării acestuia, însă până la acest moment nu am primit vreun răspuns referitor la situaţia dosarului respectiv, urmând a vă comunica informaţiile solicitate după ce vom avea posibilitatea de a analiza acest dosar în materialitatea sa“.

Ulterior, după analizarea dosarului în „materialitatea sa“, procurorii au transmis că urmărirea penală pentru furt calificat faţă de autori necunoscuţi a fost începută în 4 martie 2010, „dată de la care au fost desfăşurate activităţi specifice de cercetare în vederea identificării autorilor faptei, iar în prezent dosarul se află în faza de urmărire penală, fără a se fi dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de vreo persoană“. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria au mai transmis că „dosarul nu a fost încă soluţionat având în vedere că până în prezent nu au putut fi identificaţi autorii faptei, în baza probatoriului existent“. Cu alte cuvinte, hoţii sunt liberi pentru că nu au fost prinşi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite