FOTO „Worschtkoschtprob” –o gustoasă tradiţie şvăbească continuă să trăiască în Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Degustarea Cârnaţilor Bănăţeni, “Worschkoschtprob” în limba germană, a revenit la Timişoara după un periplu de trei ani prin localităţi Sânnicolau Mare, Lugoj şi Sântana.

Şvabii din Banat au organizat ediţia din 2015 al evenimentului Degustarea Cârnaţilor Bănăţeni („Worschkoschtprob”), la Casa Adam Adam Müller Guttenbrunn din Timişoara. Este vorba de o sărbătoare de tradiţie de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat, şi nu numai, organizat de redactorii ziarului Banater Zeitung.

În ultimii trei ani, evenimentul a fost organizat la Sânnicolau Mare, Lugoj şi Sântana, localităţi unde mai există o cumunitate mai important de şvabi. 

„Worschtkoschtprob” a fost până în 1989 o manifestare privată şi uşor subversivă desfăşurată în interiorul redacţiei din Timişoara, unde cititorii din spaţiul rural bănăţean – dar nu numai - aduceau pentru degustare („juriul degustător” fiind redactorii) şi pentru „concurs” mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă. 

Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar în Neue Banater Zeitung, astfel că participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori.

Degustarea cârnaților bănățeni



Cu 20 de ani în urmă, publicaţia Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi. Cu 15 ani în urmă, am permis pentru prima dată accesul unor firme producătoare de mezeluri.

Şi în acest an Degustarea Cârnaţilor Bănăţeni a avut două secţiuni de concurs: producătorii privaţi (cârnaţi făcuţi în propria gospodărie pentru consumul propriu) şi firmele producătoare de mezeluri (cârnaţi produşi pentru comerţ). 

Concurenţi veniţi din Germania

Cârnaţii gustoşi, uscaţi, cruzi, afumaţi, cu mirodenii, cu piper negru, boia, usturoi, au fost întinşi pe mesele din sala de specatacole de la Adam Muller Güttenbrum.
 

Interesant este că de trei ani, la „Degustare” participă patru şvabi originari din Cenad şi Sânpetru, plecaţi în Germania de foarte mulţi ani. Ei au decis însă să revină în fiecare an la „Worschtkoschtprob”, evident pentru a participa la concurs cu produsele lor făcute în gospodăria proprie.

Festivalul cârnaţilor bănăţeni se mută la Lugoj


Mai mult, în acest an Eduard Kühn a şi urcat pe podium, obţinând un loc trei. Pe poziţia a doua s-a clasat Mircea Preda din Timişoara. 


Campionul din 2015 a fost Timotei Ţintoi, din Mehala, unul din cei vechii câştigători ai concursului. A revenit pe primul loc după o pauză de trei ani. Ţintoi a câştigat cu cârnaţii numiţi „Nikolaus Grifaton”. „Poartă numele bunicului meu, care a fost măcelar. Este făcut dintr-o reţetă moştenită de acesta. Nu vă pot dezvălui secretul acestei reţete, dar important este ca porcul să fie crescut la casă. Există un secret şi la afumare. Nu se face decât cu rumeguş din lemn de esenţă tare”, a spus Ţintoi.
 

Citiţi şi:


Festivalul Cârnaţilor Bănăţeni a fost câştigat de un şvab din Lipova: "Secretul stă în pasiunea de a face cârnaţi"

Miros de cârnaţi afumaţi în castelul Nako din Sânnicolau Mare GALERIE FOTO

FOTO Fabuloasa poveste a şvabilor: „Primului îi era hărăzită moartea, celui de-al doilea munca, celui de-al treilea pâinea”

FOTO Emoţionanta întâlnire a şvabilor bănăţeni la Ulm, locul de unde au plecat primii colonişti pe Dunăre în jos

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite