Cum folosim corect termenii „cel“, „cea“, „cei“, „cele“. De ce este greşit să spunem „cele mai grav afectate regiuni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizator al rubricii „Să vorbim corect româneşte” de la Radio Timişoara, profesorul universitar Marcel Tolcea a explicat cu ocazia unei emisiuni cum se folosesc corect termeni precum „cel”, „cea”, „cei” sau „cele”, care dau mari bătăi de cap unora dintre români.

„Ori de câte ori vine vorba despre catastrofe în ştirile din presă, ciulesc urechile fiindcă, adesea, apar greşeli de exprimare”, a arătat profesorul Marcel Tolcea. Specialistul în lingvistică a dat exemplul unei ştiri de la la finele lunii februarie, când America de Sud a fost lovită de inundaţii catastrofale, iar o televizune a arătat pe site-ul său următoarele: „Ploile torenţiale din ultimele zile au provocat un adevărat dezastru în centrul ţării, unde un milion de gospodării nu mai au acces la apă potabilă.”

„Voi recrie textul şi voi strecura o greşeală de gramatică: «Ploile torenţiale din ultimele zile au provocat un adevărat dezastru în statul Chile. Cele mai grav afectate regiuni sunt cele în centrul ţării, unde un milion de gospodării nu mai au acces la apă potabilă»”, a arătat Marcel Tolcea.

Pentru cei care nu au sesizat greşeala, profesorul prezintă şi varianta corectă: „Ploile torenţiale din ultimele zile au provocat un adevărat dezastru în statul Chile. Cel mai grav afectate regiuni sunt cele în centrul ţării, unde un milion de gospodării nu mai au acces la apă potabilă”. „Aşadar, corectă este forma «cel mai grav afectate regiuni». După cum corecte sunt formele «cel mai grav afectaţi bolnavi» şi aşa mai departe. «Cel» se acordă cu adverbul «grav», şi nu cu substantivele ce urmează. Sigur, atunci când spunem «cele mai afectate regiuni», acordul se face firesc”, a mai explicat profesorul universitar.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite