Suvenire cu operele lui Brâncuşi, retrase de pe piaţă, din cauza deţinătorului drepturilor de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magazinul de suvenire din Parcul Central din Tg. Jiu a fost închis
Magazinul de suvenire din Parcul Central din Tg. Jiu a fost închis

Suvenire cu operele sau imaginea marelui sculptor Constantin Brâncuşi au fost retrase de pe piaţă, din cauza moştenitorului legal al drepturilor de autor asupra operei lui Brâncuşi.

În Târgu Jiu, oraş unde se află renumitul Ansamblu monumental „Calea Eroilor“ (format din Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana fără de Sfârşit), turiştii nu pot să cumpere niciun obiect care să le amintească Brâncuşi. În Parcul Central din Târgu Jiu, acolo unde se află Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Aleea Scaunelor, exista până în urmă cu puţin timp un magazin care oferea spre vânzare suveniruri, dar acesta a fost închis.

S-a ajuns în această situaţie ca urmare a unei decizii luate de către societatea de gestiune colectivă a drepturilor de autor în artele vizuale „Visarta“, din Bucureşti, care îl reprezintă în România pe cetăţeanul canadian de naţionalitate română Theodor Nicole, moştenitorul soţilor Natalia Dumitresco şi Alexandru Istrati, legatarii testamentari ai lui Constantin Brâncuşi. 

Brancuşi
„Producătorii de suvenire şi «Visarta» ne-au transmis interdicţia cu privire la realizarea suvenirurilor. Magazinul de suveniruri este închis temporar. Din informaţiile transmise de «Visarta», moştenitorul legal al drepturilor de autor cu privire la opera lui Brâncuşi, Theodor Nicole, a interzis comercializarea unor astfel de obiecte în România. Nu ştiu exact motivele care au stat la baza luării acestei hotărâri. Am rămas pe stoc cu suvenire, pentru că aprovizionarea se făcea în mod constant. Magazinul funcţiona în regim de consignaţie“,

a spus Doru Strâmbulescu, directorul Centrului „Constantin Brâncuşi“, aflat în subordinea Primăriei Târgu Jiu.

Autorităţile vor să extindă şi să modernizeze spaţiul în care funcţiona magazinul. „Acolo se vor face două birouri de lucru pentru salariaţii Centrului «Constantin Brâncuşi», va fi o sală expoziţională şi o librărie destinată lui Constantin Brâncuşi în care se vor vinde albume de artă, cărţi de specialitate şi sperăm că şi suveniruri, în condiţiile în care cei de la «Visarta» îşi vor da acordul ca producătorii de astfel de obiecte să-şi reia activitatea“, a adăugat Doru Strâmbulescu.

Automat de suvenire „oprit temporar“

Brancuşi

De curând, Primăria Târgu Jiu a încheiat un parteneriat cu o societate care distribuie suvenire tip monedă. Firma a amplasat în parc un automat de unde se puteau procura astfel de obiecte. Aparatul este, în prezent, „oprit temporar“, aşa cum se precizează pe un afiş. „Au fost realizate şi unele investiţii. Reprezentanţii societăţii ne-au spus că s-a demarat activitatea, după care nu au mai primit acordul pentru comercializarea lor“, a menţionat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

Primăria Târgu Jiu nu mai are de unde să cumpere suvenire cu Brâncuşi. Autorităţile au căutat un producător chiar şi la Paris, însă fără succes. „În momentul acesta, nicio firmă nu mai produce suveniruri Brâncuşi, neavând acordul pentru acest lucru din partea moştenitorului drepturilor de autor, care este reprezentat de o firmă de specialitate. Din informaţiile pe care le am, acest lucru se întâmplă la nivel mondial. M-am interesat chiar şi la Paris dacă există sau se produc suveniruri Brâncuşi şi mi s-a răspuns negativ. Nu există nici la Centrul Cultural «Georges-Pompidou» din Paris. Am încercat să găsim un producător de suvenire în Franţa, dar nu am reuşit“, a adăugat viceprimarul Adrian Tudor. 

„Are de suferit oraşul“

Brancuşi

Această situaţie se înregistrează în anul în care se împlinesc 80 de ani de la inaugurarea Ansamblului monumental „Calea Eroilor“ din Târgu Jiu. Autorităţile vor organiza în această toamnă manifestări de amploare, la care şi-a anunţat prezenţa şi preşedintele României. Reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu au încercat să pună la punct o întâlnire cu Theodor Nicole, care a fost invitat la ceremoniile dedicate aniversării a opt decenii de la ridicarea operelor lui Brâncuşi.

„L-am invitat pe Theodor Nicole în România, la Târgu Jiu, ca să putem avea o discuţie în acest sens, dar nu am primit până acum un răspuns. Probabil că va gândi un proiect şi nu cred că această situaţie va dura. Cred că se va găsi o soluţie legală. Relaţia dintre «Visarta» şi Theodor Nicole este bazată pe o înţelegere juridică şi, în momentul în care îşi va da acordul pentru producerea unor astfel de obiecte în România, vom relua activitatea cu firmele cu care colaboram“, a precizat Doru Strâmbulescu. 
 

Viceprimarul Adrian Tudor a declarat că oraşul care deţine moştenirea lăsată de Brâncuşi este afectat de interdicţia cu privire la realizarea suvenirelor: „Are de suferit oraşul, pentru că administrarea acestui ansamblu, care presupune paza sau curăţenia, implică anumite costuri. Noi nu facem altceva decât să cheltuim anumite fonduri, care sunt limitate, pentru că vorbim de un oraş de 80.000 de locuitori, iar, în schimb, nu se întoarce nimic la bugetul nostru“. 

„Visarta“ nu a oferit explicaţii 

Daniela Avramescu, administrator general al „Visarta“, a spus că nu este îndrituit pentru a da informaţii în legătură cu această problemă: „Nu pot să vă dau un punct de vedere, pentru că nu sunt mandată. Nu cu mine trebuie să vorbiţi. Nu dăm declaraţii prin telefon. Este un Consiliu Director. Avem un preşedinte al societăţii“.
 

Soţii Natalia Dumitresco şi Alexandru Istrati, pictori, au avut grijă de Brâncuşi în ultimii ani ai vieţii. Drept răsplată, marele sculptor le-a lăsat prin testament toată moştenirea sa, în afară de atelierele din Paris, pe care le-a lăsat statului francez. Cei doi soţi nu au avut copii, iar singurul moştenitor a fost un nepot, Theodor Nicole. În Legea nr. 8 din 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe se prevede că moştenitorii uzitează de drepturile patrimoniale pe o perioadă de 70 de ani de la decesul autorului. În cazul lui Brâncuşi, Thedor Nicole mai deţine drepturile de autor pe o perioadă de nouă ani. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite