Recco, patrupedul care se antrenează să fie salvamontist. Câinele este învăţat să salveze vieţile oamenilor în joacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un exemplar extrem de frumos şi inteligent din rasa Border Collie este pregătit intens de salvamontiştii din Caransebeş pentru a obţine diplomă de salvator din avalanşă atestat.

Recco este un căţel în vârstă de doi ani, din rasa Border Collie, care se pregăteşte intens pentru a deveni salvator din avalanşă cu „patalama“. Animalul este deosebit de inteligent şi are calităţi care îl vor face să devină unul dintre cei mai buni salvatori din ţară. 

Micul patruped avea doar câteva luni când a ajuns la salvamontiştii gorjeni, care l-au botezat Recco, după denumirea unui dispozitiv de căutare în avalanşă. „Pe Recco l-am primit acum trei luni. Ni l-a donat un doctor din Oradea, care este stăpânul mamei lui Recco, pe care a dus-o în Franţa la montă. Recco va deveni un câine special folosit pentru activităţi de salvare a turiştilor pierduţi în zonele montane şi pentru detectarea urmelor după miros. Sunt opt câini atestaţi în România, dintre care şase au căpătat acest statut la începutul anului 2016. Border Collie se adaptează cel mai bine condiţiilor, fiind micuţ şi agil. Este un câine de talie medie“, ne spune Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.

Până acum, Recco a urmat două stagii de pregătire şi a dovedit că este foarte capabil de a participa în viitor la acţiuni de salvare. „Nu a fost introdus în activitatea Salvamont. A stat o perioadă cu echipa, ca să se obişnuiască. Este foarte deştept, are calităţi deosebite şi a intrat într-un program de pregătire. Vor mai urma două  etape de pregătire la Târgu Mureş şi în Făgăraş“, completează Cornoiu.

EXAMEN ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ 

Recco va participa la un curs de pregătire în Austria, la începutul lunii mai, care se desfăşoară sub patronajul Organizaţiei Internaţionale de Salvare Montană. El va obţine atestatul iarna viitoare, după care poate participa la acţiuni de salvare. „Iarna viitoare (n.r. – concursul va avea loc în ianuarie 2017) sperăm că va obţine atestatul. Pregătirea lui se va finaliza cu o atestare de salvare din avalanşă şi trebuie să găsească două victime aflate în zăpadă în locuri separate“, a mai precizat Sabin Cornoiu.  

Examenul va avea vea loc în Munţii Făgăraş, pentru că acolo se află un poligon special amenajat. Împreună cu Recco va fi atestat şi conductorul acestuia, Carlos Tascău. „Diferenţa dintre câinii de salvare montană şi restul câinilor este că în acest caz se atestează echipajul canin, pentru că patrupedul trebuie să coboare în rapel, să alerge alături de salvamontist, care se deplasează cu schiurile, să se urce pe snowmobil sau pe ATV“, explică Sabin Cornoiu.

Cristian-Carol Brecică, salvator montan atestat, din cadrul CSG Caransabeş, este cel care se ocupă de pregătirea lui Recco. Am doi câini deja brevetaţi pentru intervenţie în avalanşă, unul dintre ei fiind primul câine brevetat de Salvamont România. În pregătirea lui Recco m-am implicat mai întâi ca să-l evaluez. Antrenamentele propriu-zise au început de aproximativ o lună. Dar nu eu voi merge cu câinele pe munte, ci Carlos Tascău, care este salvamontist în cadrul Salvamont Târgu Jiu. Este atestat echipajul, fiind vorba de unitate canină de intervenţie la avalanşă. Brevetul se acordă de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, unicul formator al salvatorilor montani din ţară“, ne spune Cristian-Carol Brecică. 

CÂINELE ÎŞI DOREŞTE SĂ SE JOACE CU VICTIMA

Recco este pregătit pentru a considera salvarea drept o joacă, deci el îşi doreşte să salveze victima.

image
„Recco este un câine cu aptitudini foarte bune. Este motivat şi îşi urmăreşte foarte bine ţinta. Noi formăm câinii pe motivare pozitivă, să interacţioneze cu victima. Este o chestiune foarte plăcută pentru el“,

ne explică instructorul. 

Recco a avansat rapid şi a ajuns deja, după o perioadă scurtă, să caute victime aflate în zăpadă. Cristian-Carol Brecică vrea ca patrupedul să fie pregătit nu doar pentru a salva oameni prinşi pe munte, ci şi în păduri sau în alte zone: „Este un câine cu un potenţial foarte ridicat şi o să încercăm să-i dezvoltăm calităţile pentru a acţiona şi pentru salvarea la suprafaţă, în zone împădurite sau gol alpin, pe timp de vară“. 

CÂINI EXTREM DE INTELIGENŢI

Border Collie este una dintre cele mai inteligente rase de câini din lume. În plus, talia câinelui îl face perfect pentru acţiunile de salvare montană. „Este un câine fantastic, care se pretează în munca salvatorului. Alţi câini foarte inteligenţi, cum sunt şi cei din rasa Caniş, acumulează foarte multă zăpadă din cauza blănii şi sunt mai puţin potriviţi acestei «meserii»“, menţionează instructorul din Caransebeş. 

image

Recco, Cristian-Carol Brecică şi conductorul care va lucra cu câinele vor participa la un stagiu de pregătire în Austria. 
 

„O să meargă şi Carlos împreună cu Recco, pentru a parcurge un stagiu de pregătire la şcoala austriacă. Este un stagiu dedicat câinilor de salvare montană“, a precizat Brecică. Acesta deţine Asociaţia Câinii S.A.R. Gugulania Caransebeş, care are rol tocmai pentru a promova câinii de salvare. Doi câini pregătiţi de Cristian-Carol Brecică sunt deja brevetaţi. Este vorba de Vreni şi Xara. 

Examen de atestare extrem de dificil

Examenul pe care vor trebui să-l treacă Recco şi conductorul Carlos Tascău, pentru a fi atestaţi ca echipaj de intervenţie canină la avalanşă, va fi foarte dificil. Una dintre probe constă în găsirea a două victime ascunse în zăpadă şi aflate la mare distanţă una faţă de cealaltă.

„Examenul va consta în căutarea şi găsirea, consecutiv, a două victime îngropate în totalitate în zăpadă, pe o suprafaţă vastă. Distanţa dintre victime trebuie să fie de 150-200 de metri. Va fi testat şi conductorul câinelui, care trebuie să aibă noţiuni de înalt nivel de tehnică alpină, ceea ce înseamnă deplasare la locul accidentului cu câinele pe schiuri, întoarceri de la locul accidentului, trebuie să ştie să folosească sondă şi lopată de avalanşă, toate procedurile de intervenţie. Se va face o preevaluare cu o brigadă franceză“, adaugă Cristian-Carol Brecică. Medicul veterinar Costin Bărbat ne explică elementele specifice ale rasei Border Collie: „Din punctul meu de vedere, toţi câinii sunt la fel de inteligenţi, doar că diferă gradul de încăpăţânare. Cei din rasa Border Collie, însă, sunt foarte prietenoşi cu copii. Erau folosiţi la oi de păstorii englezi. Sunt uşor de dresat, vioi şi buni înotători“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite