„Cuminţenia pământului“ a fost mutată la un alt muzeu. Află unde poate fi admirată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opera lui Constantin Brâncuşi, „Cuminţenia pământului”, a fost transferată în cursul zilei de astăzi de la Muzeul Cotroceni la Muzeul Băncii Naţionale a României. Decizia a fost luată de Ministerul Culturii şi Guvernul României, împreună cu proprietarii operei de artă, pentru a face celebra sculptură mai accesibilă publicului larg.

Opera marelui sculptor va putea fi admirată gratuit în perioada 16 iunie - 8 iulie, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-18:00. Din data de 11 iulie a.c., “Cuminţenia pământului” va putea fi văzută conform programului normal de vizitare a muzeului, publicat pe site-ul Băncii Naţionale a României.

“Este un fapt firesc să găzduim în Muzeul Băncii Naţionale în perioada campaniei de subscripţie naţională, această operă a lui Brâncuşi pe care o percepem ca parte a tezaurului României. Acest spaţiu, încărcat nu numai cu istorie, dar şi cu valori culturale inestimabile este, într-adevăr, locul cel mai potrivit pentru «Cuminţenia pământului». Îi aşteptăm pe toţi iubitorii de artă şi de istorie să profite de această ocazie unică şi să-i aducă, astfel, un omagiu marelui nostru sculptor”, a declarat Olga Voinea, şef serviciu la Muzeul Băncii Naţionale a României.

Subscripţie publică pentru achiziţionarea operei

Ministerul Culturii a decis achiziţionarea Cuminţeniei Pământului cu suma de 11 milioane de euro. Guvernul contribuie cu cinci milioane de euro, iar restul de şase milioane de euro trebuie să se strângă printr-o campanie de subscripţie publică.  

„Campania pentru achiziţionarea operei «Cuminţenia pământului» de Constantin Brâncuşi este şi un demers de natură educaţională. Campania de strângere de fonduri va antrena o conştientizare atât la nivelul instituţiilor publice de cultură, cât şi la nivelul societăţii civile în ceea ce priveşte rolul artei şi al artistului în societate. Campania va aduce un subiect înalt cultural pe agenda opiniei publice, iar Brâncuşi şi opera lui vor fi subiect de dezbatere publică, ceea ce este atât de necesar în societatea de astăzi. Va fi pus în lumină, pe agenda publică, un subiect de natură culturală, simbolică şi identitară. Asumarea responsabilităţii acestei campanii este un act de curaj în guvernanţă. Este o campanie care asumă o serie de riscuri şi de responsabilităţi simbolice", a declarat Corina Şuteu, Ministrul Culturii.

„Cuminţenia pământului” a fost realizată în anul 1907

Cuminţenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în anul 1907 şi aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur.

Brâncuşi spunea despre operă:  „«Cuminţenia pământului»... A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul... Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită... Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului - care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. «Cuminţenia pământului» a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!”

„Cuminţenia pământului” e realizată în calcar crinoidal şi, din informaţiile de la primul posesor, se ştie că Brâncuşi ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières. În prezent, ”Cuminţenia pământului” este în proprietatea moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite