Târgovişte: Murăturile de casă, de trei ori mai ieftine decât la magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte:  Murăturile de casă, de trei ori mai ieftine decât la magazine
Târgovişte: Murăturile de casă, de trei ori mai ieftine decât la magazine

Foarte multe gospodine preferă să prepare singure murăturile şi zacusca pentru iarnă deoarece acestea sunt mai ieftine şi mai sănătoase. „Adevărul de Seară“ a făcut un calcul şi a aflat că este chiar şi de trei ori mai ieftin să prepari conservele în casă decât să le cumperi de-a gata din magazine.

CITEŞTE ŞI:


Un calcul simplu arată că pregătirile pentru iarnă pot costa chiar şi de trei ori mai puţin dacă alimentele sunt puse la borcane de către membrii familiei. Multe femei sunt însă foarte ocupate şi nu au timp să alerge pentru a umple cămara cu murături. Altele îşi iau liber de la serviciu în această perioadă pentru a se asigura că vor avea provizii pentru iarnă.

Georgeta Marian, o gospodină din Târgovişte, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ că cel mai mult facem economie la castraveţii muraţi dacă muncim un pic şi îi punem la borcan cu mâna noastră. Ne explică faptul că dintr-un kilogram de castraveţi medii, care costă acum în jur de 2,5 lei, putem pune chiar şi trei borcane de 800 de grame. În schimb, dacă alegem să cumpărăm trei borcane de castreveţi direct din magazin plătim între 9 şi 15 lei, în funcţie de calitate. Astfel, economia este una importantă.

Şi la gogoşari ieşim mult mai ieftin dacă alegem să-i punem la borcan cu mâna noastră. Dintr-un kilogram, care costă în jur de 2,5 lei, punem de-o parte două borcane de 800 de grame. În magazin, preţurile sunt cuprinse între 4 şi 5 lei.
La zacuscă ieşim de aproape două ori mai ieftin dacă o preparăm în casă.

O reţetă pentru 30 de borcane costă în jur de 70 de lei, în timp ce, dacă le luam de la magazin, plătim 120 de lei (un borcan costă în jur de 4 lei). Reţeta cuprinde cinci kilograme de ardei capia, cinci kilograme de gogoşari, cinci kilograme de ardei gras. Acestea pot fi cumpărate cu 2,5 lei, în medie, pe kilogram. Ne mai trebuie patru kilograme de roşii cu 1,5 lei kilogramul, şase kilograme de vinete cu 2 lei kilogramul, trei kilograme de ceapă care costă 6 lei şi un litru de ulei pe care daţi între 4 şi 5 lei.

Conservele de casă sunt mai sănătoase

Gospodinele spun că în mod clar conservele de iarnă făcute în casă sunt mult mai sănătoase. În plus, acasă fiecare îşi prepară alimentele după gust. Singurul dezavantaj îl reprezintă munca în plus.

„Nu putem să nu recunoaştem că munceşti mult pentru a-ţi umple cămara de murături, dar merită. Eu am pus deja castraveţii, gogoşarii şi am făcut şi câteva borcane de zacusă. Urmează să mai pun gogonele şi varza murată pentru sarmale. Nu se compară cu ce găsesc în magazine“, ne mai spune gospodina.

De cealaltă parte sunt femeile care lucrează foarte multe ore pe zi şi care nici nu cunosc preţurile din pieţe pentru că cei din familie fac cumpărăturile. Este şi cazul Denisei Zaharia, care ocupă o funcţie de conducere într-un magazin din oraş. Nu a mai fost la piaţă de săptămâni bune şi spune că va cumpăra murăturile pentru iarnă de la supermarket, chiar dacă sunt mai scumpe.

„Nu am ce să fac şi trebuie să le cumpăr din magazin. Ştiu că sunt mai scumpe, dar măcar nu mai muncesc atât. Sâmbetele şi duminicile le petrec odihnindu-mă, că altfel nu m-aş descurca la serviciu“, explică Denisa.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite