Diplome de bacalaureat obţinute fictiv de elevi plecaţi la muncă în străinătate, anulate de instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, locul unde elevii nu dădeau pe la ore, dar primeau note.        Foto: Sandrinio Neagu
Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, locul unde elevii nu dădeau pe la ore, dar primeau note.        Foto: Sandrinio Neagu

Câţiva elevi care nu au dat pe la şcoală, dar au primit note din partea profesorilor au rămas fără diplomele de bacalaureat obţinute în mod fraudulos. S-a întâmplat după aproape 7 ani, perioadă în care dosarul a trecut prin mâinile procurorilor şi ale judecătorilor.

Mai multe diplome de bacalaureat obţinute în mod fictiv în perioada 2006-2007 au fost anulate abia acum de Tribunalul din Suceava.

Este vorba de opt diplome de bacalaureat emise pe numele unor foşti elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.

Deşi erau plecaţi la muncă în străinătate în timpul cursurilor, elevii au primit note fictive în cataloagele şcolii, în baza cărora s-au prezentat apoi la bacalaureat, iar diplomele astfel obţinute au fost folosite pentru admiterea la facultate.

Ancheta a început încă din 26 iulie 2006, în urma unei sesizări venite din partea unui cadru didactic de la liceul sucevean.

Procurorii au ridicat şi verificat mai multe cataloage şi au audiat zeci de profesori şi elevi.

„În urma verificării cataloagelor claselor cu frecvenţă redusă s-a constatat că învinuiţii Găitan Ilie, Ţabrea Daniel Gheroghe, Gîtman Mihaela, Gavrilovici Mariana, Găitan Mihalea, Bujorean Constantin, Bujorean Angela şi Ungureanu Cătălin (n.r. - elevi la fără frecvenţă la Colegiul Alimentar) apar cu note, deşi în perioadele în care au fost notaţi aceştia nu se aflau pe teritoriul României. Din materialul probator instrumentat rezultă că învinuiţii s-au folosit de notele astfel obţinute pentru a absolvi cursurile liceale şi pentru a susţine examenul de bacalaureat (n.r. în 2006 şi 2007)”, au fost concluziile procurorilor care au anchetat cazul.

Cu ocazia aceleaşi anchete, procurorii au decis să-i amendeze pe profesorii care au dat note fictive cu 700-800 de lei, soluţie rămasă definitivă în 2010.

Printre cei amendaţi s-a numărat şi directoarea de la acea vreme a Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Crăiţa Buda Niga, cea care conduce şi astăzi acest liceu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite