Satistică îngrijorătoare. Judeţul Ialomiţa pe locul trei la nivel naţional în ceea ce priveşte analfabetismul

Satistică îngrijorătoare. Judeţul Ialomiţa pe locul trei la nivel naţional în ceea ce priveşte analfabetismul

Potrivit recensământului din 2011, 8082 de ialomiţeni nu ştiu să scrie şi să citească FOTO: adevarul.ro

Datele statistice ale recensământului din 2011 scot la iveală informaţii îngrijorătoare. Ialomiţa are o rată a analfabetismului extrem de mare, fiind situată pe locul trei la nivel naţional în ceea ce priveşte oamenii care nu ştiu să scrie şi să  citească.

Ştiri pe aceeaşi temă


Nivelul scăzut de educaţie

Raportat la nivelul judeţului Ialomiţa, datele recensământului populaţiei privind indicele educaţie nu sunt deloc mulţumitoare.

55,335 dintre ialomiţenii cu vârste cuprinse între 10 ani şi peste au un nivel scăzut de educaţie. Aceştia fie au terminat doar clasele primare, fie nu au mers niciodată la şcoală. Alţi 36,79 % dintre ialomiţeni au reuşit să termine doar studiile liceale.

De asemenea, aceiaşi indici din cadrul recensământului arată faptul că doar 7,34 % dintre locuitorii judeţului Ialomiţa au reuşit să aibă un nivel de instruire educaţională de grad superior. În această categorie intră ialomiţenii care au absolvit studiile de licenţă, masterat şi doctorat.

Pe locul III în România la rata analfabetismului

În acest context, Ialomiţa se situează pe locul III în România în ceea ce priveşte analfabetismul. Judeţul are, potrivit Institutului Naţional de Statistică, 8082 de locuitori care nu ştiu să scrie şi să citească. Pe locul II se află judeţul vecin Călăraşi, cu 9795 de analfabeţi, în timp ce locul fruntaş este ocupat de Giurgiu, cu 10161 de persoane fără acces la educaţie.

Cea mai mică rată a analfabetismului se înregistrează în Brăila, unde doar 5321 de locuitori sunt analfabeţi. Revenind la judeţul Ialomiţa, putem aprecia că cifrele INS-ului sunt confirmate şi de profesori.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la începutul acestui an, Otilia Dumitru, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa declara faptul că 70 % dintre elevii din judeţ nu ştiu să scrie şi să citească. „În şcolile ialomiţene 70% dintre elevi nu ştiu să scrie şi să citească. Este grav ceea ce se întâmplă” declara Otilia Dumitru. 

citeste totul despre: