Efectele terapeutice ale lacului Amara, descoperite de un ieşean. Petru Poni, savantul căruia îi datorăm  staţiunea balneară din Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunea balneară Amara din judeţul Ialomiţa este vizitată în fiecare  vară de sute de turişti. Însă puţini sunt cei care cunosc istoria acestui loc cu ape binecuvântate. De peste 127 de ani, oamenii vin aici pentru a-şi trata afecţiunile prin efectele terapeutice ale lacului care dă numele acestui loc minunat. Ele au fost descoperite de chimistul ieşean Petru Poni.

Album de familie
 
Fiu de răzeş, Petru Poni s-a născut în anul 1841 în satul Secăreşti, comuna Cucuteni, din judeţul Iaşi. Parcursul evoluţiei sale educative este foarte surprinzător.

Cunoscut pentru studiile sale în domeniul chimiei şi fizicii, Poni îşi începe viaţa profesională în calitate de student la Facultăţii de Drept şi Litere din cadrul Universităţii din Iaşi.


Petru Poni, foto muzeul „Poni - Cernătescu” Iaşi

image

În anul Unirii lui Cuza, Petru Poni obţine o bursă de studii în Sorbona. Este momentul în care savatul moldovean renunţă la studiile umaniste şi se dedică în totalitate disciplinelor din sfera reală. La Sorbona Petru Poni descoperă şi-şi însuşeşte cunoştinţe teoretice şi practice de chimie şi fizică.

Savantul ieşean Petru Poni a intrat în istoria ştiinţifică a României drept principalul chimist care a acordat deosebită atenţie studierii compoziţiei apelor minerale de pe teritoriul ţării noastre. Timp de 12 ani (în perioada 1877 – 1889) Petru Poni a străbătut ţara-n lung şi-n lat pentru a descoperi misterul din compoziţia apelor minerale, precum şi ce le determină să fie considerate atât de bune pentru organism.

image

Petru Poni înconjurat de familie, foto muzeul „Poni - Cernătescu”

Cu ocazia studiilor sale, omul de ştiinţă din inima Moldoveni a făcut studii şi asupra mineralelor, precum şi asupra compoziţiei petrolului.

Lacul Amara, descoperit de Petru Poni

Studiile chimistului şi fizicianului ieşean legate de compoziţia apelor minerale l-au adus pe acesta tocmai în Bărăgan. Aici descoperă lacul Amara, apă care astăzi dă numele unicii staţiuni balneare din zonă. Considerat un lac cu efecte binecuvântate pentru organism, lacul Amara conţine o sumedenie de substanţe şi compuşi chimici care alungă bolile.

 Petru Poni scria în studiile sale despre lacul Amara faptul că  „apa este incoloră, opalescentă, gust foarte sărat, amar totodată, miros slab de hidrogen sulfurat. Din analiza calitativă rezultă că cuprinde următoarele substanţe: acid silicic, acid carbonic, acid sulfuric, acid boric, clor, sodiu, foarte puţin potasiu şi litiu, magneziu, calciu, fier, materii organice”.

image

Lacul Amara, FOTO: I.C. Popescu

Tot el a descoperit şi faptul că în apă există nămol sapropelic, cu efecte foarte bune în combaterea afecţiunilor reumatismale. Despre nămolul care a transformat staţiunea Amara în brand local, Petru Poni preciza că  are suficiente substanţe minerale pentru a ajuta organismul să scape de dureri.
Astăzi, zona lacului Amara este totodată şi un paradis al păsărilor călătoare.

Ornitologii şi specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ialomiţa au descoperit aici peste 10 specii de păsări migratoare precum corcodelul mare, raţa mică, pescăruşul argintiu sau chira de baltă. În prezent lacul se află în administrarea Regiei Autonome Apele Române.
 

Material realizat cu sprijinul doamnei Oana Florescu, muzeograf în cadrul muzeului „Poni-Cernătescu” din Iaşi

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite