Secrete pentru cactuşi de invidiat. Cum ştim ce necesităţi au după culoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi nu sunt foarte pretenţioşi, cactuşii au câteva nevoi de care ar trebui să ţinem cont FOTO: Alina Mitran
Deşi nu sunt foarte pretenţioşi, cactuşii au câteva nevoi de care ar trebui să ţinem cont FOTO: Alina Mitran

Aparent, cactuşii sunt plante uşor de întreţinut, însă există şi situaţii în care ne plângem că nu înfloresc, se îmbolnăvesc sau îşi pierd vigoarea, adeseori ca urmare a greşelilor pe care le facem.

Cactuşii fascinează, chiar „dau dependenţă“, mărturisesc împătimiţii colecţionari, care nu se sfiesc, pe site-urile specializate, să-şi împărtăşească experienţele. Plantele rezistente se regăsesc în mii de colecţii şi sunt preferate chiar şi de cei care nu au spaţii generoase la dispoziţie. Deşi părerea generală este că sunt plante care se îngrijesc relativ uşor, sunt câteva amănunte de care oricine trebuie să ţină cont.

Aşadar, ce nevoi importante au cactuşii şi cum le putem noi asigura climatul propice. Lucruri deosebit de practice şi explicate pe înţelesul tuturor am regăsit în cartea „Cactuşii“ a lui Petre Dobrotă (1973), publicată pe site-ul „comunităţii românilor pasionaţi de cactuşi“, Cactus Hobby România.

Lumina este, spun pasionaţii, cel mai important element în dezvoltarea armonioasă a plantelor existente în forme atât de variate, cu atât mai mult cu cât, spre deosebire de temperatură şi aer, poate fi într-o mai mică măsură influenţată.

cactusi

„Lipsa luminii sau insuficienţa ei provoacă tulburări de creştere“, aflăm din volumul „Cactuşii“. Forma se degenerează, planta se alungeşte nefiresc, se decolorează, spinii se atrofiază, funcţiile plantei se dereglează şi în cele din urmă planta piere. Prin urmare, vom căuta să le asigurăm cactuşilor cât mai multă lumină. În timpul verii îi putem aşeza în plin soare, în timp ce iarna le vom căuta locul cel mai luminos, orientat spre sud, şi vom avea grijă ca peretele de sticlă să fie foarte curat, astfel încât planta să se bucure de lumină.

cactusi

Un amănunt deosebit de important este acela că minunatele plante trebuie ferite, însă, de „şocurile de iluminare“, prin urmare nu le vom expune direct la lumina puternică, dacă le-am îngrijit într-o încăpere, ci o vom face treptat, fie aşezându-le mai întâi într-un loc umbros, fie acoperindu-le o vreme cu hârtie sau ziare.

Culoarea plantei este un indicator important, din acest punct de vedere. Astfel, plantele care au corpul de un verde intens, spre albăstrui, cu spini deşi, puternici, au nevoie de mai multă lumină, în timp ce plantele de un verde deschis se simt bine în semi-umbră sau chiar într-un loc mai umbros.

Cactuşii nu se simt bine în aerul poluat

Aerul este o altă condiţie pentru o bună dezvoltare a cactuşilor. Aceste plante au nevoie de aer curat, cu o oarecare umiditate. Prin urmare se vor resimţi într-un mediu cu aer „stătut“, supraîncălzit, care le provoacă insolaţii sau arsuri, manifestate prin pete urâte, galbene, favorizând prezenţa microorganismelor nocive.

Vara specialiştii recomandă să scoatem plantele la aer, în curte, grădină sau balcon. Şi iarna vom avea grijă să reîmprospătăm periodic aerul, ferind, însă, plantele de expunerea bruscă la temperaturi scăzute.

Apa din abundenţă, duşman de moarte

Cactuşii nu au nevoie de foarte multă apă, este un amănunt pe care îl ştie aproape oricine. Când, însă, trebuie udaţi, câtă apă le este necesară şi, deosebit de important, în ce moment al zilei, sunt elemente de ţinut minte.

Dacă vom uda cactuşii folosind apă din abundenţă, la fel cum facem cu alte plante, în relativ scurt timp baza va putrezi, sau, chiar dacă rezistă, cactuşii „vor refuza“ să înflorească. Prin urmare, cât este de ajuns vom învăţa, în timp, să constatăm din observaţii. Depinde de vasul în care cactusul este pus, de anotimp, de temperatură, de vârsta plantei, de specie etc.

cactusi

Dacă întreţinem cactuşii în vase sau cutii, avantajul este că surplusul de apă se va scurge. Dacă îi plantăm direct în sol, va fi nevoie să verificăm, dacă avem dubii, dacă nu cumva umiditatea este prea mare. Cert este că în perioada de vegetaţie, de primăvara până toamna, necesarul de apă este mai mare, în timp ce pe timpul iernii se recomandă udarea foarte rar a cactuşilor sau chiar deloc, dacă sunt îndeplinite şi alte condiţii de repaos.

Important de ştiut este faptul că toamna şi primăvara plantele se udă dimineaţa, iar pe timpul verii, spre seară. Plantele care au nevoie de apă şi iarna se vor uda, pe timpul iernii, la orele prânzului.
Temperatura apei nu ar trebui să coboare, pe de altă parte, sub 16-18 grade Celsius. Plantele tinere pot fi udate mai des, plantele mature având nevoi mai reduse. Vara se pot stropi la 1-2 zile, sau chiar o singură dată pe săptămână, în funcţie de specie, dacă sunt expuse direct temperaturilor extreme. Cert este că nu vom pune nicodată apa direct la baza plantei, ci, folosind o stropitoare sau sisteme de pulverizare, de la cel puţin 3-4 centimetri distanţă. Vara putem stropi, spre seară, chiar şi planta, dacă nu este o specie pudrată, care îşi va strica, în acest fel, aspectul.

Ideal ar fi, spun pasionaţii, să folosim apă de ploaie sau apă de izvor, nicidecum apa tratată, de la robinet. Dacă nu avem posibilitatea, putem amesteca apa potabilă cu apa de ploaie în părţi egale. Iubitorii acestor plante recomandă, de asemenea, să lăsăm apa pe care o folosim pentru udat câteva zile în vase largi, pentru a ajunge la temperatura mediului ambiant, dar şi pentru o mai bună oxigenare.
Pe timp de iarnă ar trebui să le asigurăm cactuşilor temperaturi ceva mai scăzute, preferabil între 6 – 10 grade Celsius, cel mult 18 grade Celsius. Cactuşii înfloriţi, în schimb, au nevoie şi pe timp de iarnă de temperaturi de peste 15 grade Celsius.

CITIŢI ŞI: Când scoatem florile în balcon. „Este perioada propice pentru a semăna plantele aromatice“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite