Primăria Slatina dă lovitura: jumătate din terenul Parcului Industrial, vândută dintr-un foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Industrial Slatina va fi amenajat la marginea urbei, spre comuna vecină Milcov   (FOTO: Mugurel Manea)
Parcul Industrial Slatina va fi amenajat la marginea urbei, spre comuna vecină Milcov   (FOTO: Mugurel Manea)

După cinci luni de ghinion pe linie în care nicio firmă nu a venit cu o ofertă clară pe parcursul celor două licitaţii pentru terenul de 32 hectare al Parcului Industrial Slatina, iată că a treia oară  a fost cu noroc. Cinci firme s-au arătat interesate să participe la licitaţia de săptămâna trecută, dar numai două au făcut pasul mult-aşteptat şi au cumpărat teren. Primăria merge mai departe cu demersurile şi va organiza o nouă licitaţie.

Parcul Industrial Slatina, planificat de autorităţile locale a fi amenajat pe 32 de hectare la marginea urbei - în zona comunei Milcov, şi-a găsit primii “peţitori”. Două firme au fost convinse de facilităţile promise de legislaţia actuală şi de municipalitate totodată, astfel că, săptămâna trecută, au făcut pasul decisiv şi au cumpărat teren în incinta Parcului. Dintre cele două firme, una iese în evidenţă de departe prin faptul că a licitat şi şi-a adjudecat mai bine de jumătate din întreaga suprafaţă a obiectivului vizat, respectiv a cumpărat 17 hectare.

Firma cu pricina este binecunoscută slătinenilor deoarece fiinţează în imediata apropiere a Parcului Industrial din anul 1973, este vorba despre SC Prysmian SA, fosta Fabrică de Cabluri. Societatea face parte din Grupul Prysmian, lider mondial în industria de cabluri şi sisteme pentru energie şi telecomunicaţii. “Prysmian Cabluri şi Sisteme” SA este fosta firma a Grupului Pirelli, Pirelli România Cabluri şi Sisteme SA. În anul 2005, Grupul Pirelli a vândut întreaga afacere de cabluri de energie şi telecomunicaţii din lume grupului american Goldman Sachs, care a schimbat numele companiei în “Prysmian Cabluri şi Sisteme” SA. Diriguitorii firmei cu pricina şi-au luat acum angajamentul să amenajeze pe noul teren din incinta Parcului Industrial Slatina o nouă unitate de producţie şi să creeze cca. 350 noi locuri de muncă. Aproape 3,4 milioane lei vor intra în visteria Slatinei doar ca urmare a încheierii acestei tranzacţii.

“După ce vom semna contractele de vânzare-cumpărare, noi va trebui să tragem utilităţile publice până la limitele lor teritoriale cât mai repede, după care cele două firme au la dispoziţie maximum cinci ani pentru a se apuca şi finaliza investiţiile promise, să angajeze personal etc. Nu credem însă că le va lua cinci ani, mai mult ca sigur vor termina ce au de făcut într-un termen mai scurt, dar noi ne-am luat măsuri de precauţie. Este un vizibil pas înainte în amenajarea Parcului Industrial Slatina şi acest lucru se va cunoaşte în viaţa socio-economică a oraşului, se vor crea locuri de muncă, vor apărea noi surse de venituri la bugetul local”, a declarat Ciprian Chiţoiu (foto), directorul firmei ce administrează Parcul Industrial, obiectiv aflat în subordinea municipalităţii.

ciprian chitoiu

Cea de-a doua firmă care a decis să investească în incinta Parcului Industrial Slatina îşi va ridica afacerea pe aproape 3.000 mp.

O nouă licitaţie - până la finele anului

Parcul Industrial Slatina, ce va fi amenajat la marginea urbei pe un teren de 32 de hectare aflat pe D.C. 89, în zona comunei vecine Milcov, a primit toate autorizaţiile în luna februarie a.c. Firmele care vor investi în incinta obiectivului amintit vor benefica de facilităţi importante, printre acestea aflându-se: scutirea de la plata oricăror taxe datorate bugetului local al municipiului Slatina pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizaţii de construire pentru terenurile şi clădirile din infrastructura parcului ce fac parte integrantă din parcul industrial; scutire de la plata impozitului pe terenuri corespunzător terenului aferent parcului industrial; scutire de la plata impozitului pe clădiri corespunzător clădirilor ce fac parte din infrastructura parcului industrial. Un alt lucru demn de luat în seamă este că investitorii interesaţi să îşi deschidă o afacere în parcul industrial pot cumpăra parcele de minimum 2.000 de metri pătraţi, faţă de suprafaţa de minimum 21.000 mp cât era prevăzut inţial în caietul de sarcini. 

Pe lângă facilităţile pe care le oferă legislaţia, pentru investitori sunt prevăzute însă şi o serie de obligaţii, printre care se află: crearea a minimum 2,5 locuri de muncă pentru fiecare 1.000 mp teren adjudecat la licitaţie sau menţinerea numărului angajaţilor pe toată perioada de acordare a facilităţilor specifice parcului industrial ş.a. Autorităţile locale slătinene nu se vor culca pe lauri şi vor să organizeze licitaţie după licitaţie până vor reuşi să vândă întregul teren al Parcului.

Potrivit legislaţiei în domeniu, suprafeţele de teren din incinta unui Parc Industrial sunt scoase la licitaţie în vederea realizării de investiţii pentru desfăşurarea de activităţi, precum: producţie, prestări servicii, economice, cercetare ştiintifică, valorificare a cercetării ştiintifice şi/sau de dezvoltare tehnologică, agroindustriale, logistice şi inovative, industriale.
 

Vă mai recomandăm, pe aceeaşi temă:

O nouă licitaţie pentru Parcul Industrial Slatina 

Licitaţia pentru Parcul Industrial Slatina, reluată în condiţiile investitorilor

Terenul Parcului Industrial Slatina, scos la mezat 

Este oficial: Slatina are parc industrial

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite