Masă de sărbători plătită cu sânge la Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru fiecare 400 ml. de sânge donat, persoanele respective primesc 63 de lei...
Pentru fiecare 400 ml. de sânge donat, persoanele respective primesc 63 de lei...

Slătinenii şi locuitorii comunelor din jurul capitalei judeţului Olt au luat cu asalt Centrul de Transfuzie Sanguină din Slatina. Numărul zilnic al donatorilor depăşeşte media din celelalte perioade ale anului, majoritatea venind doar pentru banii oferiţi pentru acest gest. În schimbul a circa o jumătate de litru de sânge donat, o persoană primeşte un bon de alimente în valoare de 63 de lei.

Perioada din preajma sărbătorilor de Crăciun, Revelion sau Paşte este cea mai aglomerată din an pentru angajaţii Centrului de Transfuzie Sanguină de la Slatina. Practic, angajaţii abia fac faţă valului de donatori care vin nu atât din simţ civic, cât pentru suma infimă oferită de stat pentru donarea de sânge. În schimbul a 400 ml. de sânge donat, o persoană beneficiază de un bon de alimente în valoare de 63 lei. Cu aceşti bani, donatorii încearcă un singur lucru: să ofere familiei o masă ceva mai bogată de Sărbători.

“Numărul de donatori de sânge a crescut semnificativ de aproape o săptămână încoace. Este ceva obişnuit: în fiecare an când se apropie aceste sărbători tradiţionale, la centru se prezintă mult mai multe persoane pentru a dona sânge şi a beneficia de bonurile de masă oferite de stat în schimbul acestui gest. Desigur, nu orice persoană care se prezintă la noi şi ajunge să doneze sânge; mai întâi se efectuează nişte probe de sânge anti-HIV, împotriva hepatitei etc. şi abia atunci, dacă trec aceste teste specifice, au dreptul să doneze. Donatorii al căror sânge se dovedeşte a fi bun primesc, la schimb, nouă bonuri valorice a 7 lei/fiecare, bonuri pe care le pot transforma în alimente la orice supermarket”, a declarat dr. Ramona Lesnic, director al Centrului de Transfuzie Sanguină de la Slatina.

Facilităţi eliminate la donarea de sânge

Persoanele care donează sânge primesc în plus, faţă de bonurile alimentare menţionate, o zi liberă de la muncă valabilă doar în ziua recoltării. Legislaţia în acest sens a fost însă modificată şi o serie de alte facilităţi au fost eliminate de stat, care a considerat că donatorii de sânge ar avea prea multe. Prin urmare, acum primesc doar o zi liberă – şi nu două, cum era anterior, nu mai există reducerea de 50% timp de doua luni la abonamentele pe mijloacele de transport în comun.

De asemenea, a fost eliminat un alt fapt atractiv la vechea legislaţie, respectiv nu mai există prevederea conform căreia, la fiecare a cincea donare, pe lângă bonul de alimente, donatorul beneficia şi de o „primă“ în valoare de 60 de lei. Acum primesc un “certificat onorific de donator”(?!). Important este că donarea de sânge nu se poate repeta însă mai devreme de 70-80 de zile.

“Vin aici doar să am ce să pun la ăia mici pe masă…”

Majoritatea celor care vin la centru să doneze sânge, şi nu doar în această perioadă, sunt persoane nevoiaşe, cu o situaţie familială dificilă. Marian Dobre este unul dintre clienţii regulaţi ai centrului de transfuzii de la Slatina care donează sânge în fiecare an de cel puţin două ori pe an. Perioadele sunt clar stabilite: de Revelion şi de Paşte.

“Vin aici doar ca să am ceva să le pun la ăia mici pe masă. Eu sunt pensionat pe caz de boală, ne descurcăm greu, dar avem noroc cu soţia că are o slujbă de femeie de serviciu la o şcoală de aici din oraş, că altfel am fi muritori de foame. Nu câştigă ea pera mult, dar pentru noi înseamnă mult. În rest ajut şi eu cum pot că de angajat nu mă angajează nimenea, toţi vor tineret. (…) În fiecare an vin aici şi asta se cam repetă de vreo trei-patru ani cred. Banii nu sunt cine ştie ce, dar, oricum, tot este mai bine decât nimic, nu ?”, întreabă mai mult retoric Marian Dobre, în timp ce sângele i se scurge într-o pungă transparentă din plastic aşezată pe platoul unei maşinării de lângă pat.

Ca Marian Dobre sunt mulţi. Acum, în această perioadă de sărbători, când toată lumea vrea să pună pe masă ceva mai mult decât la o simplă cină sau să cumpere cadouri pentru cei dragi, la Centrul de Transfuzie Sanguină de la Slatina vin să doneze sânge cel puţin 40 persoane/zi. Cifra este mult mai mare decât de obicei, când numărul maxim de donatori pe săptămână abia atinge cifra zilnică de acum. Şi toţi o fac pentru banii oferiţi de stat - o sumă infimă, pentru un gest care ar trebui să făcut doar din dăruire.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite