Lucrătorii din Olt, în top-ul celor plecaţi la muncă în străinătate, prin EURES. O nouă selecţie se organizează la sfârşitul lunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Olt se află în top-ul judeţelor care au trimis în ultimii ani, prin serviciul public de ocupare, lucrători în agricultură în ţările Uniunii Europene, şi la ultimele selecţii organizate pe final de 2016 candidaţii din judeţ fiind cei mai mulţi semnatari de contracte cu angajatorii străini.

Anul 2016 s-a încheiat cu o selecţie importantă pentru locuri de muncă în agricultură, în străinătate, iar 2017 începe la fel, spre finele lunii ianuarie fiind organizată, la Târgovişte, o nouă selecţie pentru 280 de lucrători la cules de zmeură şi 20 de şefi de echipă în acelaşi domeniu.

Deşi ultimele campanii nu au fost găzduite, niciuna, de judeţul Olt (ultimele două fiind organizate la Râmnicu-Vâlcea şi Târgiu-Jiu), lucrătorii de aici sunt, însă, cei mai numeroşi  pe listele finale ale angajatorilor.

În 2016, peste 630 de persoane au fost înregistrate de consilierul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei în Muncă în baza de date, fiind persoane dispuse să câştige un salariu muncind în străinătate. Tot anul trecut, peste 300 au şi semnat contracte cu angajatori din străinătate, majoritatea covârşitoare în domeniul agricol.

Spania este cel mai mare angajator, 279 de olteni alegând să muncească sezonier, în agricultură, în această ţară. Pe locul II se situează Portugalia – 26 contracte, oltenii reuşind să prindă contracte, mult mai puţine, e drept, şi în Suedia (3), Danemarca (3) şi Marea Britanie (1).

Numărul de contracte semnate cu angajatorii în 2016 va propulsa din nou judeţul pe primele locuri în ţară, dacă nu chiar pe primul loc, aşa cum se întâmplă, de altfel, de ani de zile (în 2015 – locul II, în 2014 – locul I, în 2013 – locul II, în 2011 – locul I etc.).

Numărul de contracte ar fi chiar mai mare, iar domeniile, mai variate, spune consilierul EURES Elena Ţane, dacă nu ar exista două mari bariere: cea de limbă şi lipsa calificării sau a specializării. „În agricultură sunt mai puţine condiţii de îndeplinit, acesta este motivul pentru care cei mai mulţi olteni îşi găsesc angajamente în acest domeniu. Însă chiar şi în agricultură, în ţări ca Danemarca, o condiţie este cunoaşterea limbii engleze, pentru că interviul îl organizează angajatorul. (...) Să ştiţi că nu doar noi, în Olt, ne confruntăm cu astfel de probleme, şi colegii din ţară se plâng de faptul că solicitanţii de locuri de muncă în străinătate fie au specializarea şi experienţa solicitate de angajator, dar nu cunosc limba străină, fie, în cazul tinerilor, care, cei mai mulţi, au abilităţi de comunicare într-o limbă străină, nu au experienţa necesară sau nu sunt calificaţi corespunzător“, spune consilierul.

300 locuri la cules de zmeură, în Portugalia

Munca în câmp sau în sere, deşi pentru foarte mulţi înseamnă zi-lumină petrecută muncind, este soluţia adoptată de sute de familii oltene. Muncesc trei sau şase luni şi din banii câştigaţi reuşesc să-şi întreţină familiile restul perioadei din an, sau până când se pot din nou întoarce la muncă în străinătate, în baza unui nou contract. Foarte mulţi, de altfel, dintre cei care de ani de zile semnează contracte cu acelaşi angajator, nici măcar nu se mai înregistrează în baza de date a AJOFM, ci primesc noile contracte, direct de la angajator, acasă, sau le prelungesc în timp ce se află la muncă. Deşi femeile sunt favorizate în cadrul selecţiilor, organizându-se chiar selecţii destinate exclusiv lor, în timp au apărut şi oferte care să le permită doritorilor să plece la muncă în familie, deosebit de bine primite.

AJOFM Olt anunţă o nouă selecţie, pentru 300 de locuri (280 de culegător şi 20 de şef de echipă), organizată în zilele de 25 şi 26 ianuarie 2017, la Târgovişte. Oferta vine din partea unui angajator din Portugalia, care le propune culegătorilor contracte de 3 luni, iar şefilor de echipă contracte între 3 şi 6 luni, dar cu posibilitate de integrare permanentă în cadrul companiei. Timpul de lucru este de 40 de ore/săptămână, însă se poate munci şi suplimentar. Se estimează ca dată de începere a contractului sfârşitul lunii februarie/începutul lunii martie 2017.   

Sunt solicitate persoane fără cazier, apte pentru munca la câmp, având avantaj persoanele cu experienţă în agricultură/experienţă recoltarea zmeurei sau în munca în sere. Angajatorul asigură cazare contra cost – 1 euro/zi. Angajatorul oferă plata în avans a drumului până în Portugalia, iar aceasta se deduce din primele salarii. Angajatorul asigură călătoria înapoi acasă, în cazul în care angajatul rămâne până la sfârşitul campaniei“, menţionează AJOFM Olt prin intermediul unui comunicat.

Salariul de bază pentru culegătorii de zmeură (săptămâna de lucru de 40 ore, 5 zile lucrătoare) este 618,33 euro brut/lună; salariul pentru culegători zmeură cu ore suplimentare (48 de ore/săptămâna de lucru, 6 zile lucrătoare) este 718,33 euro brut/lună. Salariul pentru şefii de echipă, minim, este 691.71 euro brut/lună - maxim 1227 euro brut/lună.

Candidaţii care cunosc limba engleză sau limba spaniolă ar putea avea un  uşor avantaj în faţa celorlalţi, însă nu este un criteriu eliminatoriu, mai spun reprezentanţii AJOFM Olt.

Persoanele cu domiciliul în judeţul Olt, care corespund cerinţelor posturilor oferite, trebuie să se adreseze consilierului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt din Slatina, Str. Prelungirea Crişan, nr. 2, tel: 0249/411002, pentru a fi înregistrate în baza de date pentru munca în străinătate. Înscrierea în baza de date pentru munca în străinătate se realizează pe baza următoarelor documente: copie CI/BI; CV EUROPASS în limba română. Termenul limită pentru depunerea dosarelor: 20.01.2017“, mai precizează reprezentanţii AJOFM.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite