Cumpărăturile de Sărbători - bucuria unora, disperarea altora: „La supermarket se calcă pe picioare, iar noi aici, în piaţă, avem cel mai prost an“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cumpărătorii se opresc rar în faţa tarabelor, preferând rafturile din magazine FOTO: Alina Mitran
Cumpărătorii se opresc rar în faţa tarabelor, preferând rafturile din magazine FOTO: Alina Mitran

A început goana după cadouri şi produsele de care slătinenii au nevoie pentru pregătirile de Sărbători, iar magazinele sunt pline. Dezamăgiţi sunt, în schimb, comercianţii din pieţe, care se plâng de cel mai prost an din ultimii 15.

Cu bugete mai mari sau mai mici, slătinenii au început febra pregătirilor pentru Sărbători. Dacă în supermarket-urile din oraş n-ai loc s-arunci un ac, în pieţe comercianţii se uită lung după clienţi. „Cum să meargă? Dacă vreţi să vedeţi vânzare, să-ntrebaţi ce cumpără, cum, mergeţi la Billa, la Kaufland, nu veniţi la noi, că la noi nu e nimeni!“, spun cătrăniţi comercianţii din piaţa Zahana, chiar şi cei care vând carne de porc, tobă şi alte specialităţi. Altfel, preţurile, spun vânzătorii, sunt comparabile cu cele din marile magazine, doar că oamenii se bucură să găsească într-un singur loc tot ce au nevoie, să nu tremure de frig în timpul cât aleg de pe rafturi etc.

image

„Vreo 5 milioane, 500 de lei noi, avem de Sărbători, că suntem pensionari, de unde mai mult! Asta e pentru trei persoane. Cumpărăm câte puţin din fiecare, să facem şi friptură, şi piftie şi ce mai trebuie. Fără cadouri, de unde bani şi de cadouri!“, spune o pensionară care s-a rezumat să cumpere câte puţin din mai multe feluri de pe raft.


Guşa de porc afumată se vinde cu 13 lei kilogramul, slănina fiartă în usturoi – 14 lei, cârnaţii din carne de porc – 13 lei, caltaboş – 14,5 lei/kilogram, toba – 15,5 lei /kilogram, oasele de porc afumate – 6,5 lei, cotletul de porc – 16,4 lei/kilogram etc.

image
piata zahana slatina

„Unde să vină, nu vedeţi ce condiţii avem?!  Stăm ca vitele“

În piaţă e frig, lumină destul de puţină şi, de la lună la lună, mai puţini vânzători şi comercianţi. Mese goale, altele cu marfa acoperită, iar comercianţii care încă rezistă sunt de la zi o zi la alta mai nemulţumiţi. „Vedeţi ce preţuri avem? Un kilogram de mere – 1,5 lei. Şi, la preţul ăsta, clientul vine şi-l întoarce pe toate feţele, mă-ntreabă de ce nu au aceeaşi dimensiune toate, îl suceşte, îl învârteşte şi la final nu cumpără că e prea ieftin, are ceva, e dat cu cine ştie ce. Şi ia din supermarket cu cel puţin 3 lei kilogramul. Îi spun că e românesc şi-i spun degeaba, ce să-i faci! E de la an la an mai greu, ne-au rupt supermarket-urile, dacă măcar la sfârşit de săptămână ar fi închise...“, spune  un alt comerciant.

piata zahana slatina

„Fiecare masă o plătim cu 100 de lei, zilnic. Uitaţi-vă, în schimb, ce condiţii ne oferă! Am vrut într-o zi să bag în priză casa de marcat şi şefa pieţei m-a certat. Condiţii de Ev Mediu, asta avem“, se plâng vânzătorii. „Stăm ca vitele“, se aude de altundeva. „Vânzarea merge foarte prost şi există şi explicaţia. Ne-au omorât, ne-au omorât supermarket-urile, care vând cantităţi mari şi-şi permit să vândă mai ieftin. Dar nu mai vine lumea, pur şi simplu, nici măcar legumele astea, care se vede că la noi sunt mai bune, nu le mai iau de la noi. O să dispară piaţa cu totul. E cel mai prost an, mai prost ca anul trecut, când a fost foarte prost, iar eu vând aici din 2000“, certifică altcineva că lucrurile nu merg deloc bine.

image

Căutare par a avea, ceva-ceva, conservele de legume şi murăturile. Varza murată este vedetă, în rest fiecare alege cinci-şase roşii, câte un kilogram de morcovi, rar câte o ţelină, se uită lung la ciuperci, se mai cer patru castraveţi.... „Ne-au terminat şi cu bonurile alea, mai ales cu cele pe card, şi cu tichetele de la primărie. Lumea vrea mult şi ieftin, nu se uită la marfă, nu se mai uită“, spune altcineva. „Păi, să fim serioşi, în market e 3 lei kilogramul de păstârnac, în piaţă e 7 lei. E totuna? Şi-atunci, nu e normal să fie coadă la raionul de legume din magazin?!“, intră în discuţie altcineva.

În cele câteva minute petrecute printre comercianţi observi cu uşurinţă că puţini sunt cei care efectiv vin să cumpere. Trec, se uită, întreabă, mai pipăie marfa şi se îndepărtează.

piata zahana slatina

Cu tot „repertoriul“ vânzătorilor, clienţii nu se înghesuie nici la brazii de Crăciun, expuşi la ieşirea din piaţă. Nici cuvântul „reducere“ nu mai trezeşte interesul, iar comercianţii deja se pregătesc pentru ziua în care îi vor da, cel mai probabil, pe mai nimic, în Ajun, sau, chiar mai rău, îi vor duce la gunoi după Sărbători. Căutare au, în schimb, comercianţii de artificii de tot felul. Doritorii îi caută mai ales pe cei care le pot oferi produse care nu se vând cu acte în regulă. „Nu acum, nu mă mai întreba, că sunt ăştia cu ochii pe noi!“, spune vânzătorul, care ştie că poliţiştii, dar nu numai ei, sunt printre clienţi.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite